• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Ioana Petrescu Darius ValcovNoul ministru al Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, promite încă de la începutul mandatului să continue moștenirea ”glorioasă” de bâlbe și idei năstrușnice pentru care predecesoarea sa Ioana Petrescu, supranumită ”ministrul usturoi”, a fost în cele din urmă scoasă din Guvern.

  Vâlcov a pornit în forță încă de la audierile din comisiile reunite de Buget-Finanțe ale Camerei Deputaților și Senatului, cu o propunere-șoc: Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală făcute pe cinci ani.

  ”Forma pe care o vom definitiva cu mediul de afaceri și cel politic mi-aș dori să cuprindă următorii cinci ani de zile. Aș vrea ca acest acord, acest pact fiscal, să fie unul valabil pe cinci ani de zile”, a declarat noul ministru al Finanțelor, vechi ministru al Bugetului. Darius Vâlcov ar vrea ca în prealabil noile coduri să fie dezbătute cu mediul de afaceri și cu mediul politic timp de două luni, între ianuarie și martie.

  Dincolo de parfumul nostalgic al acestui plan fiscal cincinal, răzbate ridicolul situației. Darius Vâlcov, unul dintre miniștrii de Finanțe cu cele mai subțiri CV-uri din ultimii 25 de ani, vrea să bată în cuie un Cod Fiscal și un Cod de Procedură Fiscală care să nu mai fie modificate de cei care vor prelua acest portofoliu timp de cinci ani. Asta în condițiile în care Codul Fiscal a fost efectiv abuzat în primele trei Guverne Ponta, fiind modificat la foc automat de toți cei care au trecut pe la ministerul de Finanțe.

  La fel de ridicol este și faptul că ministrul care propune stabilitate și predictibilitate fiscală este tocmai cel care a fost prins cu bugetul nefăcut la o lună de la expirarea termenului limită prevăzut în lege.

  Chiar și omițând aspectele ridicole de mai sus, un Cod Fiscal care să rămână bătut în cuie cinci ani de zile ar elimina posibilitatea Guvernelor viitoare să implementeze politici fiscale diferite de cea a actualului Guvern socialist, fiscalitatea fiind cea mai importantă pârghie prin care pot fi promovate politici economice de dreapta sau de stânga. Ca să nu mai vorbim de faptul că dezbaterea cu mediul de afaceri este una Statul dă mereu dovadă de probleme cu urechile.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  3 Responses to A plecat miss usturoi, vine Ceaușescu doi. Vâlcov vrea să lanseze Codul Fiscal cincinal

  1. Vasile spune:

   Recomamdarea, poate aduce ea bani? De cate ori ai vazut un film care ti-a placut si l-ai recomandat altora si acestia au mers sa-l vada? Ai fost rasplatit pt aceasta? Cumperi paine tot de la acelasi magazin ca este aproape de tine si iti place. Ai fost rasplatit pt aceasta de catre patronul magazinului? Exemplele pot continua. Cate recomandari a ceea ce iti place, si ce iti face bine, faci? Dar nu ai fost rasplatit. Prin recomandare poti sa castigi bani, dar numai daca vrei. Pt ati da mai multe sfaturi trimite-mi la adresa de email vasyduma@gmail.com enuntul „Vreau sa cunosc mai multe” si eu iti voi trimite multe informatii valoroase. Vreau sa colaborez doar cu cei real interesati. Astept emailurile dumneavoastra.

  2. anca spune:

   Esti cumva „sotia” d.lui.sandru?

  3. mihai spune:

   Titul inspirat,.Valcov are experienta mare in probleme de constructie si executie bugetara.Nu este suficient,děsí nu suporta comparatie cu analfaneta Petrescu.Nu are insa, sanse de a intelege mediul economic si articulatiile lui ,.Asta pt.ca aici nu merge sa te conduca neocomunisti ca Ponta&co.El nu e vinovat,este in schimb responsabil de consecinte.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top