• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • ciorcila

  Update II.   Volksbank a fost cumpărată  de către BT  cu un discount semnificativ a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, la Bacău, cu ocazia adunării generale a acţionarilor SIF Moldova. Discountul a fost făcut pentru a acoperi riscul adică expunerea mare pe credite CHF.. 
  Horia Ciorcilă a precizat pentru Bursa: „BT cumpără o bancă bine capitalizată şi cu rată de NPL-uri (credite neperformante) sub media pieţei. În plus, aşa cum am afirmat, BT va face o ofertă raţională şi rezonabilă clienţilor Volksbank”.

  Update I: Afacerea preluării Volksbank de către Banca Transilvania este una cu adevărat stranie. Subsidiara din România a fost singura care nu afost inclusă în vânzarea diviziei internationale către ruşii de la Sberbank.

  Volksbank a avut pierderi anul trecut de 103,6 milioane de euro, mai mici cu 38,5% faţă de cele raportate de bancă în 2012.

  Profitul Banca Transilvania a fost în primele nouă luni ale acestui an, un profit net de 338,13 milioane lei, circa 76 de milioane de euro.

  Este de-a dreptul curios de ce a ales Banca Transilvania să cumpere cea mai problematică bancă din sistem, doar pentru a creşte brusc cota de piaţă.

  Grupul clienţilor nemulţumiţi ai Volksbank a publicat recent un draft al unei oferte de conversie denumit Operaţiunea Iceberg. Conversia urma să fie făcută la un curs de 2.38 lei per CHF. Banii puşi la bătaie de Volksbank ar fi 350 de milioane de euro.

  Banca a recunoscut în mod oficial că această ofertă este încă în lucru, discutându-se la nivelul conducerii oportunitatea acestei oferte ce urma să fie lansată pe piaţă clienţilor cu credite în CHF.

  În acest moment se pun însă următoarele întrebări

  1.MAI ESTE VALABILĂ OPERAŢIUNEA ICEBERG DE CONVERSIE LA 2.38 LEI?
  2. VA PRELUA BANCA TRANSILVANIA ACESTE CREDITE CHF DE LA VOLKSBANK PRECUM ŞI PROCESELE PE TEMA CHF DESCHISE ÎN INSTANŢĂ?
  3. VA CERE BANCA TRANSILVANIA CA VOLKSBANK SĂ-ŞI REZOLVE PROBLEMA CU ACESTE CREDITE ABIA APOI EFECTUÂNDU-SE TRANZACŢIA?
  4. CE CÂŞTIGĂ BANCA TRANSILVANIA DIN ACEASTĂ TRANZACŢIE CIUDATĂ, DOAR COTĂ DE PIAŢĂ?

  Totul arată ca o operaţiune de salvare făcută la nivel înalt, Banca Transilvania fiind singura bancă în afară de Raiffeisen care dispune de fonduri suficiente pentru a amortiza o astfel de achiziţie.

  Banca Transilvania va prelua precedentul Galaţi de la Volksbank

  Anunţul făcut ieri conform căruia Banca Transilvania ar urma să preia Volksbank a produs senzaţie din două motive. Banca Transilvania ar ameninţa poziţia BRD de a doua bancă pe piaţă iar al doilea motiv, mai important îl reprezintă situaţia creditelor CHF pe ar Volksbank le-a acordat în perioada de expansiune.

  Va putea Banca Transilvania să preia o bancă precum Volksbank, caracterizată de avocatul Piperea drept o gaură neagră? Volksbank este prima bancă din România care a pierdut un proces, la Galaţi, în care s-a obţinut conversia la cursul istoric plus 10%.

  Cazul Costache de Galaţi va fi urmat şi de alţi clienţi care vor convertirea creditelor din franci elveţieni în lei la cursul istoric, grupul colectiv organizat de Gheorghe Piperea fiind doar un caz.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top