• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • faliment personal

  UPDATE – Aplicarea Legii privind insolvenţa persoanelor fizice a fost amânată cu un an, până în decembrie 2016, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă adoptată miercuri de Executiv, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

  ***

  Un proiect de ordonanță de urgență pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice a fost inclus pe lista actelor normative ce vor fi discutate și ar putea fi aprobate în ședința de Guvern de miercuri, potrivit unui comunicat al Executivului.

  Informația privitoare la posibila amânare a legii falimentului personal cu un an a fost, inițial, vehiculată de presă, pe surse. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a admis, săptămâna trecută, că o astfel de decizie se află în discuția membrilor Executivului.

  Anterior, în urmă cu două săptămâni, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a apreciat că este oportună amânarea intrării în vigoare a Legii privind insolvenţa persoanelor fizice şi, în consecinţă, a decis sesizarea Ministerului Justiţiei cu această propunere.

  Intrarea în vigoare a legii ce ar putea permite românilor care nu-și mai pot plăti datoriile să scape de urmărirea veniturilor până la sfârșitul vieții, pe baza unui plan de faliment întins pe cinci ani, ar putea fi amânată până la 31 decembrie 2016, din cauza problemelor ce țin de dificultățile de punere în aplicare a legii.

  Acest act normativ a fost adoptat de Parlament pe 20 mai și promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 18 iunie anul acesta. Legea a fost criticată dur de reprezentanți ai Băncii Mondiale, de practicienii în insolvență și de juriști, dar a fost foarte bine primită și lăudată de reprezentanții băncilor comerciale și de cei ai Băncii Naționale.

  Unul dintre cele mai controversate și neclare aspecte ale legii este felul în care este definit termenul „rezonabil” în conceptul de „trai rezonabil”, declara după adoptarea proiectului Alexandru Stănescu, consultant în cadrul Băncii Mondiale. El a atras atenția și asupra birocratizării excesive a procedurii și a impactului bugetar, care se pare că nu a fost calculat de inițiatorii legii. Legea insolvenţei persoanelor fizice are lacune care îi vor îngreuna aplicarea, potrivit CITR, companie specializată în activitatea de practician în insolvenţă, chiar dacă va aduce beneficii reale acestora, oferind protecţie datornicilor în faţa creditorilor.

  Citește și:

  Falimentul personal ar putea fi amânat de Guvern cu un an

  CSM vrea AMÂNAREA intrării în vigoare a LEGII FALIMENTULUI PERSONAL

  Av. Cuculiș: Legea FALIMENTULUI PERSONAL nu se va aplica de la 1 ianuarie

  Cele mai grave probleme din Legea Falimentului Personal, potrivit unui expert al Băncii Mondiale

  Legea Falimentului Personal, argument contra proiectului „Dai casa băncii și scapi de datorii”

  CITR: Legea Falimentului Personal va fi dificil de aplicat, din cauza unor lacune

  Legea Falimentului Personal, „neașteptat de proastă” – av. Gheorghe Piperea

  Cinteză, BNR: Legea falimentului personal, benefică băncilor

  Piperea: Legea Falimentului Personal încalcă legislația UE

  Va retrimite Iohannis Legea falimentului personal la Parlament. Piperea cere reexaminare

  Legea Falimentului Personal – Cum poți scăpa de datoriile bancare, către persoane fizice sau alte datorii

  Legea Falimentului Personal: Cine-i va plăti pe administratori?

  Andreea Paul (PNL) critică dur băncile, BNR și Legea Falimentului Personal

  Av. Piperea despre Legea Falimentului Personal – analiză tehnică

  ANPC a publicat normele de aplicare a Legii Falimentului Personal

  Iohannis a promulgat Legea Falimentului Personal

  Legea falimentului personal | Ce înseamnă „trai rezonabil”

   

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to UPDATE. Aplicarea Legii Falimentului Personal, amânată cu un an

  1. Teodora spune:

   S-a vorbit jumatate de an de acesta lege ca pe ultima suta de metri sa se amane cu un an sub motivul ca nu ar avea resurse umane pentru implementarea ei. Daca acesta este motivul real, nu vor avea resurse nici peste un an!

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top