• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • curs euro dolarAutoritățile de supraveghere occidentale nu se joacă atunci când vine vorba de pedepsirea băncilor cu probleme. Amenzile date în deja celebrul scandal al manipulării cursului valutar totalizează 4,3 miliarde de dolari, cu mult peste așteptările pe care le avea presa în urmă cu o săptămână (1,5 miliarde), iar acesta nu e decât începutul.

  Potrivit Bloomberg, cele mai mari amenzi urmează să fie plătite de Citigroup și JP Morgan, 1,02 miliarde de dolari, respectiv 1,01 miliarde de dolari. Banca elvețiană UBS va plăti 800 milioane de dolari, Royal Bank of Scotland 634 milioane, HSBC 618 milioane, iar Bank of America 250 milioane. Sumele vor fi plătite către patru autorități de supraveghere financiară din SUA, Marea Britanie și Elveția.

  O a șaptea bancă implicată inițial în negocierile care au dus la stabilirea acestor amenzi record, Barclays, a renunțat în ultimul moment la semnarea unei înțelegeri cu autoritățile. Motivul, potrivit surselor Bloomberg, este că Departamentul de Stat pentru Servicii Financiare din New York, acolo unde este înregistrată filiala americană a Barclays, a considerat suma pe care ar fi urmat să o achite banca era prea mică și va încerca să obțină o penalitate mai mare pentru aceasta.

  Ancheta autorităților din mai multe țări a dezvăluit o rețea de traderi ai marilor bănci care comunicau între ei și își transmiteau reciproc ordinele pe care intenționau să le plaseze pe piața valutară clienții importanți. Astfel, rețeaua respectivă profita de informațiile confidențiale deținute pentru a plasa ordine înaintea clienților și a face profituri în mod ilegal, în dauna acestora.

  O altă ilegalitate descoperită a fost și manipularea cursului de referință WM/Reuters, folosit de instituții financiare din întreaga lume pentru reglarea tranzacțiilor care presupun schimburi valutare.

  Acesta nu este finalul poveștii pentru cele șase bănci. Ele, împreună cu angajații care au participat la ilegalități, ar putea fi penalizate din nou în urma anchetei penale a Departamentului de Justiție, aflată încă în desfășurare, în colaborare cu FED și autoritățile din Marea Britanie.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to Amenzi astronomice în dosarul de manipulare a cursului valutar

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top