• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Andreea PaulDeputatul PNL Andreea Paul s-a ținut de promisiunea făcută cu câteva zile în urmă și a mers cu un client la o agenție bancară pentru a vedea pe viu cum implementează băncile celebra ”negociere individuală” pe care BNR o vede ca unica soluție de rezolvare a problemei creditelor în franci elvețieni.

  Concluziile au fost unele ușor de anticipat. În realitate, băncile nu sunt dispuse să negocieze nimic cu clienții, iar ideea promovată pe toate canalele de reprezentanții sistemului are ca unic scop punerea clienților într-o situație de inferioritate față de bancă.

  Redăm mai jos experiența Andreei Paul la Raiffeisen Bank, postată în urmă cu puțin timp pe Facebook:

  ”Am însoțit azi un client creditat în franci elvețieni la banca Raiffeisen – sucursala din Crângași. Familia sa riscă să rămână în stradă cu doi copii mici.

  Câteva concluzii legate de discuția avută:

  – creditul a fost acordat după o discuție de principiu, încă una pentru depunerea documentelor și semnarea contractului de creditare, fără niciun avans; în vremuri bune, banca îți dă umbrela, când vine ploaia, banca ți-o ia, cum spune avocatul Răzvan Vlădulescu, care ne-a însoțit pro-bono;

  – la orice întrebare tehnică, răspunsurile ofițerului de credite au fost „Nu știu. Întrebați la centrală”, deși fusese depusă deja o sesizare adresată „centralei ” cu o săptămână în urmă;

  – alternativele băncii pentru clientul ale cărui venituri nu mai acoperă rata au fost: rata dobânzii diminuată cu 0,5% sau restructurarea creditului, dar fără niciun detaliu legat de impactul efectiv asupra plătitorului sau datoriei finale;

  – am vrut să cumpăr franci la casa de schimb valutar a sucursalei: n-au niciun franc; doar din mișcări scriptice (adică din pix), banca câștigă 3% din cursul afișat față de cursul oficial al BNR (și mai mult față de cursul de cumpărare), la plata fiecărei rate, pe lângă dobânda efectivă de 7,3%, cât plătește acum clientul împrumutat.

  În concluzie, mesajul bancherilor că soluția este negocierea individuală este încă o păcăleală, în condițiile în care o astfel de soluție este practic imposibilă.”

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  3 Responses to Andreea Paul, după vizita la o agenție Raiffeisen: negocierea individuală e de fapt o păcăleală

  1. Ion spune:

   Multumim d-nei deputat Andreea Paul pentru sprijin si implicare. Sper sa continue demersurile si sa aiba si succes. Exemplul domniei sale ar trebui urmat si de alti parlamentari care cu siguranta au ajuns in parlament si cu sprijinul datornicilor in franci elvetieni, iar acum ar fi un bun prilej pentru a le intoarce aceasta favoare. In 2011 sub pretextul alinierii la Ordonanta de urgenta arhicunoscuta, printr-o negociere individuala, in care au facut presiuni (telefoane peste telefoane, corespondenta agresiva), au reusit consilierii Volksbank sa ma faca sa semnez un act aditional prin care mi-au transformat dobanda din fixa in variabila, scotandu-mi ochii cu o reducere a comisionului de risc de la 0,19% la 0,14%, care oricum era retinut abuziv.

  2. Ion spune:

   Se doreste negocierea individuala pentru a diviza cat mai mult masa de datornici si in felul asta, escrocarea fiecarui client in particulat cu acordul tacit al BNR. Dl. Isarescu ne spune ca in Ungaria, masura luata de guvern este justificata de faptul ca existau primarii cu credite in franci elvetieni. Rezulta ca in Romania persoana fizica si persoana juridica au drepturi diferite. Credeti ca este constitutional ?

  3. Petrica spune:

   Bineinteles ca va fi o mare pacaleala negocierea individuala cu banca, cu ce ma ajuta …imi scade rata cu 3 franci si atat .

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top