• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • isa1Averea guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu este verificată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), ca urmare a unei sesizări făcute de Asociaţia Parakletos, potrivit unui răspuns al inspectorilor de integritate trimis la solicitarea asociației și citat de bursa.ro. Asociația a sesizat și Autoritatea Bancară Europeană în această privință.

  Potrivit sursei citate, ANI verifică averea şi respectarea regimului juridic al conflictelor de interese de către guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Solicitarea Parakletos către ANI a fost făcută după ce Isărescu a negat, într-o conferinţă de presă, că ar fi avut vreodată credit la Volksbank România, deşi acest lucru reieșea din declaraţiile sale de avere pentru anul 2006.

  În sesizarea depusă pe 18 februarie, Asociaţia Parakletos a solicitat să se stabilească dacă există „vreo stare de incompatibilitate sau vreun conflict de interese între calitatea domnului Mugur Isărescu de debitor al băncii Volksbank şi aceea de guvernator al Băncii Naţionale a României”. Creditul cu pricina a fost întâi declarat cu precizarea băncii care l-a acordat, în declarația următoare a dispărut numele instituției de credit, apoi a dispărut complet, fiind plătit anticipat.

  Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului BNR, a declarat că Mugur Isărescu a uitat pur şi simplu că a avut credit la Volksbank. Acesta a explicat, la vremea respectivă, că între BNR şi ANI a existat „o înţelegere”: „Într-o primă variantă, ANI ne-a cerut să trecem în declaraţiile de avere toate instituţiile de la care am luat credite. Ulterior, au intervenit discuţii că BNR încalcă legea. Sunt trei legi pe care le încălcam – Statutul BNR, Statutul băncilor şi Statutul statisticii – care interzic funcţionarilor şi membrilor Consiliului de Administraţie din BNR să facă vreo referire la vreo bancă, în orice document.

  Au fost scandaluri în bănci că oamenii sunt influenţaţi şi merg să îşi ia credite de la banca de la care Guvernatorul s-a împrumutat. ANI a fost nevoită să accepte că încălcăm legea şi a fost de acord, în 2008, să nu mai trecem numele băncilor pe declaraţia de avere.

  În luna mai 2013, pe site-ul ANI a fost publicat Ghidul pentru completarea declaraţiilor de avere, care prevede că la rubrica «Active financiare» trebuie menţionată limpede instituţia şi adresa conform contractului, iar la rubrica «Datorii» se va menţiona denumirea completă a persoanelor fizice şi juridice care au acordat împrumutul, astfel că înţelegerea noastră a căzut. Noi am luat de bun Ghidul ANI şi am încălcat din nou cele trei legi”, a mai spus Vasilescu.

  DOCUMENTE:

  Sesizarea Asociației Parakletos

  Sesizarea către Autoritatea Bancară Europeană

  Răspunsul Agenției Naționale de Integritate

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  7 Responses to Isărescu, verificat de ANI pentru declarațiile de avere

  1. nadia nitov spune:

   ete, al dreacu, a uitat. si vasilescu isi manjeste reputatia pentru isarescu. 🙁 nasol. foarte nasol.

  2. […] ar putea să le vândă • Profitul SIF Moldova la jumătate faţă de anul trecut • Isărescu, verificat de ANI pentru declarațiile de avere • Grecia rămâne fără bani din 9 aprilie • Unicredit majorează cu 250 de milioane […]

  3. Dorina spune:

   Ce a facut dl isarescu ,este un fel de alba neagra !!!!! Dar ce sa ne mai miram,asa s a facut poliica in Romania de 25 de ani ,prin tupeu si fiecare cum s a descrcat pt buzunarul lui!!!!!

  4. un găgăuță spune:

   PAMFLET:

   Atentie, ADN!
   Vreau sa fac o delatiune!
   Elena Udrea (nu-i stiu cnp-ul, dar il gasiti voi: a fost singurul ministru cu acest nume in guvernul Boc) a trait / existat in Romania in perioada in care dl.Isarescu era si este guvernator BNR (iar, va descurcati voi, ca este unic).
   La un moment dat, acum cativa ani, datorita existentei sus-numitei, sus-numitul a incurcat numele bancii de la care a luat un credit cu al altei banci, in timp ce isi completa declaratia de avere. De aici a aparut o regretabila si neglijabila inadvertenta in declaratia sus-numita.
   Va rog sa luati toate masurile legale ce se impun impotriva sus-numitei (doamne, nu declaratii), pentru ca l-a influentat pe sus-numitul domn. Sa nu cumva sa mai incurce si in alte documente oficiale numele bancilor, cine stie, daca sanctioneaza Deutsche Bank in loc de o alta Bank!

   Delator incepator,
   Un Găgăuță

  5. George spune:

   Isarescu are voie… El a inventat banii in Roamnia.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top