• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • PIPEREAAvocatul Gheorghe Piperea a început anul 2015 în forță, cu niște previziuni care, dacă s-ar adeveri chiar și parțial, le-ar face părul măciucă bancherilor cu care se judecă. Dezamăgit, la fel ca și clienții săi, de atitudinea unora dintre judecătorii din procesele colective împotriva băncilor, Piperea anticipează nici mai mult nici mai puțin decât acuzarea băncilor, ca persoane juridice, de infracțiuni de crimă organizată și, într-un caz extrem, proteste de stradă ale clienților ajunși la disperare.

  Într-o postare pusă recent pe Facebook, avocatul a făcut referire la scenariul pe care l-ar fi pus la cale BCR, susținută de judecătorii de la Curtea de Apel București, pentru a câștiga procesele în care două grupuri de clienți cer constatarea caracterului abuziv al unor comisioane și, cel mai important, al dobânzii revizuibile pe care a practicat-o banca până în anul 2010.

  ”Nu știu dacă există măcar un singur om obișnuit în țara asta care să creadă că în acest simulacru de proces s-a făcut dreptate. Eu sunt convins că nu. Acest proces a fost orice, dar nu o luptă dreaptă. Noi am luptat cu sabia și focul argumentelor, ei au avut goluri din off-side și un penalty inventat, acordat în minutul 94”, spune Piperea. ”Ca să lase impresia unei dezbateri reale, scenariștii au inclus în plan și o așa-zisă divergență de opinii între magistrați, dar cei care au intrat în completul de divergență sunt cei care au emis o soluție identică într-un dosar identic în care pârâta era o altă bancă (n.r. – Volksbank). Și soluția de la ÎCCJ de anul trecut privitoare la cealaltă bancă este identică – s-a dispus casarea cu trimitere la aceeași curte de apel”, continuă avocatul.

  Dosarul împotriva BCR este la a doua judecare, după ce prima dată Curtea de Apel București a dat tot o decizie favorabilă băncii, casată însă de Înalta Curte de Casație și Justiție și trimisă la rejudecare. Rejudecare ce nu poate fi făcută de aceiași judecători care au emis prima decizie, considerată eronată de ÎCCJ.

  Potrivit lui Gheorghe Piperea, decizia luată în disprețul jurisprudenței ÎCCJ îi va determina pe români să caute soluții judiciare mai radicale. ”Ar putea apărea procese penale împotriva băncilorca persoane juridice pentru criminalitate organizată, procese care să tindă și la sancționarea autorităților de control și supraveghere. În procesele penale se confiscă bunurile, valorile și profiturile care sunt dobândite ca urmare a săvârșirii de fapte penale, iar prejudiciile se acoperă de condamnat. Înainte de o decizie penală definitivă, procurorii pot dispune sechestrarea de bunuri, valori, bani destinați confiscării sau acoperirii prejudiciului cauzat de fapta penală, dacă sunt indicii că aceste bunuri și valori și acești bani provin din fapte penale”, explică el.

  O variantă extrajudiciară ar putea fi recurgerea la proteste de stradă, cu care însă avocatul precizează că nu e de acord.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  3 Responses to Apocalipsa bancară după Piperea: procese penale pentru crimă organizată și bani confiscați

  1. lupu spune:

   Sarlatanul de Piperea ar trebui jumulit nitel de clientii pe care i-a pacalit promitandu-le marea cu sarea si inselandu-i.A profitat de necazul bietilor amarati, pretextand ca ii ajuta, le-a umflat banii.Un nemernic.Daca nu e de acord cu varianta extrajudiciară a recurgerii la proteste de stradă atunci de ce o mai mentioneaza?Incearca sa faca presiuni.Acestui nemernic i s-a urcat la cap

  2. […] dolari • Asiguratorii şi-au majorat anul trecut capitalul cu 381,2 milioane de lei • Apocalipsa bancară după Piperea: procese penale pentru crimă organizată și bani confiscați • Leul s-a depreciat la 4,4973 lei/euro • AVEREA ţinută sub cheie de Mugur Isărescu […]

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top