• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • proces bancaÎn luna aprilie vor avea primul termen de judecată șase procese dintre Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și băncile comerciale, având ca obiect eliminarea unor clauze considerate abuzive de clienții instituțiilor de credit, anunță unul dintre cei mai cunoscuți avocați ai clienților bancari, Marius Colțuc.

  „Având în vedere că noul Cod de procedură prevede derularea procedurii de regularizare înainte de primul termen – parte care consumă mult timp – o decizie pe fond ar putea veni în două-trei termene, adică în mai puţin de două luni”, mai arată avocatul.

  coltucMarius Colțuc amintește și faptul că Fondul Monetar Internațional (FMI) este îngrijorat de aceste procese și că a avertizat, recent, că există riscuri pentru stabilitatea financiară dacă băncile vor pierde şi cu ANPC.

  „Modificarea Codului de procedură civilă în octombrie 2013 şi a Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte au pus pe jar sistemul bancar din România. După ce au pierdut mii de procese cu clienţii pe clauzele referitoare la dobânzi şi comisioane, bancherii ar putea fi obligaţi să opereze modificări în toate contractele încheiate înainte de 2010 care conţin prevederi neconforme cu legea şi să restituie consumatorilor sume importante de bani. ANPC a chemat în judecată nouă bănci în mai multe procese deschise începând cu octombrie 2013. După derularea procedurilor prealabile, dosarele înscrise la Tribunalul Bucureşti s-au găsit în postura de a nu fi acceptate de către judecători. Astfel, acestea au fost pasate, pe rând, de la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal la secţiile de drept Civil şi înapoi. Astfel, s-a ajuns într-un conflict negativ de competenţă, ce a fost tranşat de Curtea de Apel Bucureşti. Cele mai multe s-au întors la secţiile de Contencios, de unde au plecat, şi au început să primească termene de judecată”, scrie avocatul Colțuc.

  Continuare pe Colțuc.ro

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  2 Responses to Aprilie, luna proceselor ANPC vs. bănci pe clauze abuzive

  1. […] pe clauze abuzive. Odată intrate pe rolul instanțelor, aceste procese s-ar putea derula rapid, opina recent Marius Colțuc, unul dintre cei mai cunoscuți avocați ai clienților în procesele cu băncile, întrucât […]

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top