• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Radu Gratian GheteaFinalizarea implementării sistemului SEPA (Single Euro Payments Area – zona unică de plăți în euro, n.r.) în România, la plățile în euro (transfer credit și debitări directe), va avea loc cel târziu până la 31 octombrie 2016, a declarat, joi, președintele de onoare al Asociației Române a Băncilor (ARB), Radu Grațian Ghețea.

  ‘România intra în Uniunea Europeană acum zece ani și tot atunci era admisă în Consiliul European al Plăților, cu drepturi depline. Din acel moment, am avut obligații mai multe, iar una dintre acestea se referea la programul de introducere a sistemului SEPA în domeniul plăților în euro. Mai precis, acest program, care se presupune că se va finaliza cel târziu pe 13 octombrie 2016, este într-o fază bună. În paralel, însă, am demarat și acel proiect unic în Uniunea Europeană, SEPA pe lei. Un proiect ambițios, prin care ne-am propus să utilizăm standardele SEPA în operațiunile derulate în lei. Acest proiect a fost finalizat cu succes în urmă cu câteva săptămâni’, a spus Ghețea, într-un forum de specialitate.

  Pe de altă parte, reprezentantul ARB a susținut ideea că, în cazul introducerii sistemului de plăți instant, băncile trebuie să fie organizate, iar o astfel de noutate trebuie foarte bine gândită și reglementată.

  ‘De obicei, când vorbim despre introducerea unui nou sistem de lucru, toată lumea este foarte entuziastă și aplaudă. În discuțiile pe care le-am avut, nu pot să spun că toată lumea din sistemul bancar a fost foarte încântată. Deși acest proiect aduce o viteză mărită de circulație a banilor, ea poate aduce și unele deservicii sistemului bancar, dacă nu există o bună organizare. În acest moment, trezoreriile băncilor au la dispoziție o anumită perioadă de timp în care să-și ia măsurile necesare pentru a controla fluxurile de bani dinspre și înspre banca respectivă. Când lucrurile se vor petrece instant — și sigur clienții vor avea această posibilitate — noi, ca bănci comerciale, trebuie să fim suficient de bine pregătiți și să avem suficiente supape prin care să controlăm modul în care se fac aceste plăți. Ca bancher cu background tehnic, spun că trebuie să ne pregătim și să găsim acele resorturi prin care băncile să se poată proteja. Un astfel de sistem trebuie foarte bine gândit și foarte bine reglementat’, a subliniat Radu Grațian Ghețea.

  Conform informațiilor publicate pe site-ul Asociației Române a Băncilor (ARB), zona unică de plăți în euro — SEPA — este o zonă geografică în care nu vor mai exista diferențe între plățile interne și transfrontaliere în euro, în care clienții vor fi capabili să efectueze și să primească plăți în euro în interiorul spațiului european, la fel de sigur, rapid și eficient ca în contextul național, folosind un cont unic și un set de instrumente standardizate. AGERPRES

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top