• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Alexis Tsipras 2Mulți dintre noi îi iau în derâdere pe greci în aceste zile, după ce s-au aruncat de bunăvoie în brațele unui guvern care le-a promis marea cu sarea inaintea alegerilor de duminică. Grecii nu au ajuns însă la o asemenea opțiune pentru că sunt leneși și le place să stea cu mâna întinsă în fața Europei, iar un Tsipras al României e mai aproape decât ne putem imagina. Stă după ușă și ne face cu mâna, doar că noi nu îl vedem. Încă.

  Viktor Orban a provocat aceleași reacții de amuzament printre formatorii de opinie din România atunci când a început să vină cu soluții anti-economice pentru problemele ungurilor, provocând reacții înverșunate din partea Comisiei Europene și a Fondului Monetar internațional. Ungurilor nu li s-a părut la fel de amuzant și l-au votat în continuare, pentru că din ograda fiecăruia lucrurile se vedeau altfel decât de la Bruxelles sau București.

  De la atitudine arogantă la pierderi de miliarde

  Ascensiunea lui Orban la putere a avut la bază eșecul total al Guvernului anterior, preocupat, la fel ca și politicienii noștri, de o relație bună cu finanțatorii interni și internaționali mai presus de orice altceva. Băncile ungurești, în mare parte cu aceiași acționari ca și cele românești, au avut aceeași atitudine pe care o vedem acum la Steven van Groningen sau Radu Ghețea, rezultatul fiind la rândul său același până în 2010, atunci când FIDESZ a ajuns la putere.

  Atitudinea inflexibilă i-a costat însă pe bancherii unguri, pentru că i-a direcționat pe clienți spre discursul radical și naționalist al actualului premier de la Budapesta. Atunci când ratele la bancă înghit cheltuielile de subzistență sau pe cele pentru viitorul copiilor, un regim autoritar sau chiar o dictatură în toată regula nu mai par de neacceptat.

  Viktor Orban este acum pe val, este popular după măsurile luate împotriva băncilor, iar modificările constituționale fac din el un Vladimir Putin mai mic. Nu vă luați după discursul naționalist, în realitate, așa cum observa din 2007 The Economist, care nota ”populismul cinic și politicile mistificator-autoritare în stil socialist”, Viktor Orban este un comunist naționalist așa cum era și Ceaușescu, așa cum este în prezent Putin, doar se adaptează unui alt context istoric.

  Alexis Tsipras este comunist cu acte în regulă, ceea ce îl scutește de salvarea aparențelor. Într-o țară pusă în genunchi după modelul ostaticilor ISIS de ”finanța internațională”, liderul Syriza a găsit terenul ideal, la fel ca Lenin în Rusia sau Hitler în Germania interbelică. Prima măsură va fi să reacționeze împotriva băncilor controlate oficial de statul grec, însă neoficial de FMI și Comisia Europeană. Bănci care au invocat constant, la fel ca și cele din România, spectrul falimentului pentru a păstra o poziție de forță în fața consumatorilor care chiar erau, de facto, în faliment.

  ”Nouă nu ni se poate întâmpla”. Serios?

  După cum spuneam la început, grecii nu au ales de bunăvoie extrema stângă. Dacă era așa, o alegeau de mult, nu așteptau până în anul 2015. Sunt probabil conștienți că intră în gura lupului și că Tsipras va dori, la fel ca Orban în Ungaria sau Putin în Rusia, să își cimenteze poziția prin măsuri care să transforme statul într-unul autoritar. Că s-ar putea să nu mai scape de el decât printr-o revoltă sângeroasă. Însă disperarea te împinge și la lucruri aparent lipsite de logică.

  Momentan, toată Europa e relaxată, pentru că nimeni nu își imaginează că noul premier grec va avea succes cu măsurile aparent aberante pe care le promovează. Dacă, însă, nu va fi așa? Dacă Tsipras îi va scoate pe greci, măcar cu un milimetru, din nisipurile mișcătoare? Nu va fi acesta un semnal pentru toată regiunea că se poate? Nu va naște Tsipras-i mai mici în România, Polonia și poate chiar mai la vest?

  E de mirare că nu există deja în România politicieni cu același discurs. Asta nu înseamnă însă că nu pot apărea peste noapte, la fel cum au apărut și Syriza sau Zorii Aurii în Grecia. Hitler era luat în bătaie de joc de restul politicienilor chiar și în pragul preluării puterii. Era considerat un personaj manevrabil din umbră chiar de cei care l-au pus în funcția de cancelar.

  Cunoașteți restul poveștii, domnilor bancheri? Dacă da, ar trebui să vă dați seama că puteți naște monștri ignorând disperarea populației, oricât de lacomă sau proastă ar fi ea.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to Atenție, domnilor bancheri! Tsipras al României e după ușă și vă face cu mâna

  1. gig traista rupta spune:

   Sunteti niste pupincuristi americani. Pur si simplu. Tsipras urmareste interesul national. Ai nostri, si voi ii sustineti,s ug degetele de la picioarele americanilor. Sunteti penibili…

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top