• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • ghiseu bancaScăderea dobânzilor i-a făcut pe cei din bănci să recurgă la orice tertipuri pentru a păstra banii românilor în buzunarele lor largi. Cum micșorarea diferențialului de dobândă între credite și depozite nici nu a intrat în discuție, au fost inventate metode mai ingenioase pentru a-i atrage pe românii care încă mai au vreun ban de economisit, unele chiar la limita legii.

  Una dintre aceste metode a fost semnalată de mai multe ori de clienții băncilor, fără vreun efect însă până acum. Concret, mulți dintre cei care au mers la bancă pentru a-și pune banii deoparte într-un depozit la termen sau cont de economii, nefiind inițiați în tainele sistemului bancar, s-au trezit ulterior că investiseră banii în instrumente financiare mai riscante, fără să aibă habar de asta.

  Mai exact, funcționarii de la ghișeul băncii, care au voie să vândă orice produs al băncii (indiferent dacă au cunoștințe de specialitate sau nu), fără a fi restricționați în vreun fel de BNR, îi îndrumau pe clienții, mai ales pe cei mai în vârstă, spre fondurile de investiții ale băncii, ademenindu-i pe aceștia cu randamentele mai bune pe care le-ar putea obține în acest fel.

  Banii ajung tot în buzunarele băncilor

  Ce nu li se spune acestor clienți este că fondurile de investiții sunt complet diferite de depozitele bancare, chiar dacă în final mare parte din bani ajung tot în bancă. În primul rând, fondurile de investiții nu dau dobânzi fixe. Atunci când vrei să retragi banii, profitul depinde de cât de bine și-au făcut treaba administratorii, dar și de alți factori, cum ar fi evoluția pieței monetare sau dimensiunea fondului și costurile suportate de acesta. În orice caz, nu știi de la început câți bani vei retrage peste n luni.

  În al doilea rând, și poate cel mai important, fondurile nu sunt garantate. Depozitele bancare sunt garantate în limita a 100.000 de euro pe deponent, în cazul falimentului băncii, lucru care nu e valabil și pentru un fond de investiții. Iar garanția e unul dintre motivele pentru care mulți clienți aleg să țină banii la bancă.

  În al treilea rând, profitul obținut din unitățile deținute la fondurile de investiții nu este impozitat la sursă. Asta înseamnă că în anul următor va fi nevoie de un drum până la administrația financiară, de stat la o coadă sau la mai multe, niște bătăi de cap pe care mulți deponenți nu și le doresc.

  Nu în ultimul rând, serviciile conexe pe care unele bănci le oferă pentru deponenți nu mai sunt disponibile în acest fel.

  Piața fondurilor de investiții a avut creșteri fulminante de când au început să scadă dobânzile bancare, însă beneficiarii au fost tot băncile, cu precădere BCR, Raiffeisen și BRD, care au avut cea mai agresivă politică de atragere de clienți pe acest segment.

  Investițiile sunt direcționate, în cea mai mare parte, tot în depozite bancare, așa că interesul de a atrage (sau de a păstra) clienți este unul cu atât mai mare. Atât de mare încât ați putea fi induși în eroare de vreun angajat dornic de un comision în plus, dormind liniștiți în timp ce banca veghează la unitățile dumneavoastră de fond, în locul depozitului.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top