• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • alin-iacobAsociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) cere notarilor să reducă onorariile percepute în cazul autentificării contractelor privind darea în plată a imobilelor puse garanţie în contractele de credit.

  Asociația ar vrea reducerea cu 90% a onorariilor respective.

  „O reducere similară, dar semnificativ mai mică se acordă în cazul contractelor încheiate prin Programul Prima Casă (30% reducere), iar Ordinul (n.r. ce reglementează tarifele onorariilor) prevede posibilitatea acordării unor reduceri pentru actele întocmite în scopul valorificării unor drepturi prevăzute de legi speciale şi de protecţie socială”.

  Utilizatorii de servicii financiare consideră că apelul este justificat de faptul că Legea dării în plată „se adresează unei categorii de debitori aflaţi într-o situaţie vulnerabilă, pentru care legiuitorul a instituit o măsură de protecţie ce are ca scop stingerea integrală a creanţelor rezultate din contractele de credit încheiate prin transferul dreptului de proprietate asupra imobilului ipotecat către creditor”.

  Asociația a mai spus: „Această operaţiune, în prezent asimilată unui contract de vânzare-cumpărare (din perspectiva taxelor notariale) nu presupune încasarea de către debitor a unui preţ.

  Cei care decid să acceseze această lege se află în imposibilitatea de a-şi mai achita ratele sau se află deja în procedură de executare silită, astfel încât menţinerea onorariilor la un nivel asimilat contractelor de vânzare-cumpărare va restrânge accesul celor mai mulţi potenţiali beneficiari, nivelul onorariului fiind prohibitiv.

  În acest context, apreciem oportună, atât pentru clarificarea taxelor ce urmează a fi achitate, cât şi pentru facilitarea accesului la această procedură, stabilirea unor onorarii specifice acestei operaţiuni, semnificativ mai reduse faţă de cele pentru încheierea contractelor de vânzare cumpărare”, arată AURSF.

  Legea dării în plată se aplică de mâine, 13 mai.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top