• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • aursfAsociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) și reprezentanții Grupului Clienților cu Credite în CHF (GCCC) au emis un comunicat în care denunță dezinteresul total al autorităților române în legătură cu rezolvarea problemelor cu care se confruntă debitorii cu credite în franci elvețieni (CHF). În document se arată că memoriul depus de organizațiile datornicilor în CHF a fost ignorat de Guvern, în timp ce în țările din jur toate autoritățile conlucrează pentru găsirea unor soluții de ușurare a poverii clienților bancari.

  „Constatăm cu regret că, la aproape o lună și jumătate de la depunerea la Guvern a memoriului în atenția Primului Ministru prin care prezentam rezultatele inițiativei de negociere colectivă cu băncile și prin care solicitam adoptarea cât mai rapidă a unei reglementări privind conversia creditelor, dar și o audiență în care să explicăm rațiunile solicitării noastre, demersul nostru a fost ignorat total. 

  În plus, întâmplător sau nu, memoriul a fost inițial direcționat spre Ministerul Sănătății. Eforturile noastre de re-înregistrare la Ministerul Finanțelor Publice s-au dovedit și ele zadarnice, nici această instituție nu a dat niciun răspuns în cele 30 de zile care au trecut de la momentul confirmării recepției documentului. Mai mult, repetatele solicitări de obținere a unei audiențe la ministrul Finanțelor Publice au fost, de asemenea, ignorate. 

  Ministerul Finanțelor Publice ține în sertar, de altfel, un proiect de lege propriu pe această temă. AURSF și reprezentanții GCCC au solicitat o dezbatere publică a proiectului, au discutat cu reprezentanții MFP în ultima săptămână a lunii martie și au transmis propunerile de modificare ale acestuia la inceputul lunii aprilie. De atunci și până astăzi, cu proiectul respectiv nu s-a mai întâmplat nimic, iar oficialii MFP nu au oferit nicio precizare privind stadiul în care se află acesta. 

  Comisia Buget-Finanțe-Bănci din Camera Deputaților a stopat discuțiile pe seama multiplelor proiecte de lege care vizează conversia creditelor în franci elvețieni. Cu excepția unor inițiative personale ale unor membri ai comisiei, drama debitorilor în franci elvețieni nu pare să-i preocupe prea tare nici pe aleșii poporului. 

  AURSF constată că dezinteresul autorităților române contrastează în mod evident cu atitudinea manifestată de decidenții politici și economici din alte țări. Astfel, din informațiile publicate în mass-media, în Polonia partidele politice și președintele țării lucrează la o soluție care să întrunească un suport cât mai general. Guvernul este favorabil unei soluții de conversie a creditelor la un curs mediu între cel actual și cel de la momentul acordării, în timp ce opoziția și președintele sunt încă și mai radicali, solicitând conversia creditelor la cursul din momentul acordării. 

  În Croația, țară unde Parlamentul a fixat cursul monedei naționale față de francul elvețian pentru un an, la nivelul de dinainte de explozia acestuia din ianuarie 2015, ministrul Finanțelor Publice este favorabil unei soluții prin care băncile să fie obligate să aplice un discount similar cu nivelul deprecierii prețului imobilelor ipotecate în favoarea băncilor”. 

  “Sperăm, totuși, ca măcar în ceasul al 12-lea, autoritățile române să se trezească și, dacă nu identifică o soluție proprie, să preia măcar unul dintre modelele gândite de țările din regiune. Cei care își mai permit luxul de a plăti, fac față din ce în ce mai greu plății ratelor lunare și tot mai mulți români se confruntă cu pericolul de a-și pierde acoperișul de deasupra capului”, a declarat Alin Iacob, președintele AURSF.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top