• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Avocatul Gheorghe Piperea se întreabă de ce Banca Națională a României a emis o circulară prin care temporar ridică plafonul minim de garantare la depozite, în caz de faliment bancar, de la 100 de mii, la 200 de mii de euro.

  Sumele vizate vor fi doar cele care provin din vânzarea unor imobile cu destinația de locuință, din pensionare sau din ajutoare de deces.

  „Prima intrebare care se ridica practic singura si imediat este : de ce temporar? Se pregatesc niscaiva falimente bancare si trebuie ceva timp pentru ca cei cu mai mult de 100 de mii de euro in depozite sa isi mute depozitele la alte banci? Care banci sunt sigure, care nu sunt in acest an 2017? Precizez ca, in conformitate cu Legea nr.311/2015 privind schemele de garantare in sistemul bancar, aceasta garantie suplimentara poate ramane valabila maxim un an. Intr-un an ar putea fi declansate niste falimente bancare, mai ales ca asa-numitul buffer pentru risc sistemic (1% din totalul expunerilor) instituit in iunie 2016 pentru 5 banci a fost ridicat in decembrie 2016.
  A doua intrebare care se pune este : cine in tara asta are o pensie de 100 de mii de euro, eventual primita ca prima de pensionare (sau cadou de „adio, dar raman cu tine”)? Cumva un anume gubernator de banca centrala a unei provincii de prin sud-estul Europei al carei nume incepe cu Ro si se termina cu -mania?”, a scris Piperea pe Facebook.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top