• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Avocatul Gheorghe Piperea a venit cu propria interpretare după apariția unei motivări a Curții Constituționale, potrivit căreia Legea dării în plată nu se aplică în cazul în care debitorii au fost deja executați silit și imobilul care garantează creditul a fost deja vândut de către creditor.

  „(i) nu e decizia asteptata de toata lumea, cea care evoca impreviziunea; pe asta trebuie sa o mai asteptam;
  (ii) exceptia a fost respinsa ca inadmisibila, deci textul legal al art. 8 alin. 5 din Legea nr.77/2016 a ramas in vigoare;
  (iii) ccr considera ca, in speta, Legea nr.77/2016 in intregul sau, nu e aplicabila, pentru ca debitorul nu a facut notificare, ci direct cerere de constatare a stingerii datoriei, motiv pentru care respinge exceptia ca inadmisibila;
  (iv) ccr trece dincolo de obiectul sesizarii (si face asta in mod nelegal) si constata ca, pentru a fi aplicabila Legea 77/2016, ar trebui ca debitorul sa mai aiba inca in posesie bunul imobil, ceea ce, in cazul celui deja evacuat, este imposibil.
  Intrucat decizia este de respingere a exceptiei ca inadmisibila, este evident ca ea nu are efecte erga omnes, nefiind obligatorie pentru celelalte instante, ci numai la speta.
  E adevarat insa, ca, acei judecatori care au detestat Legea 77/2016 ca si cand i-ar fi afectat pe ei personal, ca si cand ar fi fost un afront personal sau familial, vor avea un temei sa respinga astfel de cereri. Dar o vor face contra celor mai loviti debitori. Nu va fi un model de recastigare a increderii in justitie”, a scris Piperea.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top