• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Steven Van Groningen(Raiffeisen) este preşedintele Patronatului Bancar.

  Steven Van Groningen(Raiffeisen) este preşedintele Patronatului Bancar.

   

  Diferenţa între comisioanele plătite de un european şi un cele plătite de un român ajunge la 50 de euro pe lună. COSTUL ESTE ENORM ŞI NE ADUCE ÎN TOPUL acestor costuri la nivelul UE.  Comisioanele bancare sunt la un nivel foarte ridicat în România conform unui raport al Consiliului Concurenţei.

  VEZI AICI CARE SUNT COMISIOANELE PE CARE BĂNCILE LE ÎNCASEAZĂ DE LA CLIENT:


     Serviciul de Internet Banking – GRATIS  cam peste tot în UE dar  în ţara noastră este taxat cu sume de aproximativ 1 euro/lună. Cel mai mult se plăteşte la OTP Bank  1,5 euro/lună, dar câteva bănci oferă gratuit pentru clienţi serviciul:  Unicredit Ţiriac Bank, Banca Românească, Libra Internet Bank, Credit Europe Bank şi Marfin Bank.

  Administrarea lunară a unui cont curent  – doar  Marfin Bank şi Banca Transilvania au  ZERO  lei  toate celelalte bănci taxează cu 2,5 lei/lună confom Consiliului Concurenţei.

  Eliberarea unui extras de cont lunar– La Banca Transilvania şi Libra Internet Bank, fiecare extras de cont eliberat este tarifat cu 1 leu, respectiv cu 0,5 lei.

  În afara acestor două bănci, instituţiile de credit din România percep comisioane doar pentru eliberarea unui duplicat al extrasului de cont. Aceste tarife încep de la 1 leu (OTP Bank) şi ating maximul de 10 lei (Banca Comercială Carpatica), având o medie în valoare de aproximativ 4 lei/extras”. 

  Pentru retragerea de numerar de la ATM-urile proprii, doar bănci precum Banca Transilvania, ING Bank sau Marfin Bank nu percep comision. Cele mai multe bănci percep un comision de 0,2%, maximul de 0,25% fiind utilizat doar de BCR şi Bancpost.

  În ceea ce priveşte retragerea de numerar de la un ATM din afara reţelei proprii, comisioanele încasate de bănci de la clienţii persoane fizice prezintă un grad mai mare de variabilitate. Cel mai înalt comision este perceput din nou de către BCR, acesta atingând nivelul de 1% + 6 lei, în timp ce tariful celor mai multor bănci nu depăşeşte 0,5% + 2,5 lei.

  Tarifele pentru tranzacţii internaţionale – retrageri de numerar în afara României peste 1% din valoarea tranzacţiei, plus o suma fixă în lei sau valută, în funcţie de bancă. Comisionul maxim înregistrat este de 2% + 10 lei (Libra Internet Bank), conform  Consiliului Concurenţei.

  Consiliul Concurenţei  afirmă în sfârşit ceva ce avocaţii consumatorilor spun de mult: băncile au o putere de piaţă mult mai mare, poziţie de putere de pe care negociază în avantaj faţă de client.

  O cauză importantă a acestei situaţii este reprezentată de barierele ridicate pentru consumatori în privinţa schimbării furnizorului (switching costs) de servicii bancare (în special cardurile de debit), precizează bursa.ro.

  CITEŞTE ŞI:

  1. AFACERE STRANIE FĂCUTĂ DE BANCA TRANSILVANIA

  2. ŞEFUL CEL MARE AL CEC BANK ÎI STĂ ÎN CALE  MINISTRUL IMM-URILOR 

   

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top