• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • EBAAutoritatea Bancară Europeana (EBA) atrage atenția asupra practicilor de creditare la nivel european. Instituția susține că încă există state în care s-a intensificat utilizarea de clauze abuzive, bănci care derulează campanii de marketing agresive și vând produse sofisticate clienților neinformați.

  În Raportul ”Consumer Trends” 2016, EBA susține că supraîndatorarea continuă să rămână unul dintre subiectele cele mai relevante pentru protecția consumatorilor la nivel european, potrivit conso.ro.

  Datele cantitative privind creditele ipotecare și alte împrumuturi arată că debitorii din UE și-au majorat treptat nivelul datoriei. În timp ce în anii care au urmat imediat după criza financiară, adica în 2009 și 2010, valoarea creditelor restante a scăzut în mod substanțial, în special în ceea ce privește creditul de consum, ultimii ani (2014 și 2015) au înregistrat din nou o creștere considerabilă, reiese din raport.

  În privința creditării, EBA notează că în câteva state membre s-a raportat înmulțirea cazurilor în care este utilizată clauza ”floor-rate” (care prevede că dobânda, deși variabilă, nu poate să scada sub un anumit nivel) la creditele ipotecare cu dobândă variabilă. Această evoluție a apărut odată cu instalarea dobânzilor reduse, sau chiar negative, deși alte state membre au luat, de curând, măsuri pentru a interzice asemenea clauze, se menționează în raport.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top