• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • ciolosEconomia României ca crește cu 4% din PIB anul acesta, însă modificările la legea unită a salarizării publice ar putea accentua riscul intrării în procedura de deficit excesiv, potrivit unui raport al Băncii Mondiale.

  Instituția financiară precizează în raportul pentru Europa și Asia Centrală că măsurile de relaxare fiscală implementate în 2016, cumulate cu majorările salariale din sectorul public vor simula consumul privat, în timp ce inflația scăzută și politica monetară relaxată vor ajuta creditarea și ar putea avea un impact pozitiv asupra investițiilor private.

  Chiar dacă accelerarea consumului ar urma să ducă la agravarea dezechilibrelor externe, Banca Mondială este de părere că deficitul de cont curent va rămâne sub control.

  „În absența unor modificări ale politicilor de impozitare, care par puțin probabile într-un an electoral, Guvernul va trebui să limiteze cheltuielile curente, să reducă investițiile și să îmbunătățească colectarea taxelor pentru a evita reintrarea în procedura de deficit excesiv”, subliniază Banca Mondială, care estimează că deficitul se va îndrepta spre 3% în 2016 și 2017.

  „Revizuirea legii unitare a salarizării publice, ar putea crește presiunile asupra cheltuielilor și amplifică riscul ca România să reintre în procedura de deficit excesiv”, se arată în raportul BM.

  Instituția a mai spus că sunt necesare reforme în companiile de stat și pe piața muncii, în special pentru tineri și persoanele slab calificate.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top