• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • raiffeisen

  Europa Centrală şi de Est (CEE) le-a adus băncilor austriece profituri anuale substanţiale după ce  acestea s-au extins rapid în aceste state după căderea blocului sovietic.

  Problemele din  Ucraina şi Rusia, turbulenţele politice din Ungaria şi ritmul redus de creştere din România le-au prins pe picior greşit şi le-au determinat să emită avertizări de profit.

  Unele bănci îşi reduc acum prezenţa în regiune. UniCredit Bank Austria, grupul bancar cu cea mai mare expunere la CEE, a înregistrat în 2013 pierderi de 1,6 miliarde de euro, din cauza declinului afacerilor în Ucraina şi Kazahstan.

  ‘Suportăm consecinţele şi am început în ultimii ani să ne optimizăm gradual portofoliile’, a apreciat directorul general al UniCredit Bank Austria, Willibald Cernko.

  Raiffeisen, al cărei fost director general Herbert Stepic rămâne o sursă cheie de informaţii ţinând cont de contactele sale diverse în regiune, l-a angajat pe fostul ministru rus de Finanţe, Alexei Kudrin, în funcţia de consilier.

  Dar banca a reacţionat cu întârziere la pericolul de pe piaţa din Rusia, afectată de corupţie, turbulenţe politice şi un sistem judiciar cu probleme.

  Autoritatea de supraveghere a pieţei financiare din Austria a anunţat că a prevenit pierderi majore la unele bănci prin blocarea planurilor de expansiune către CEE, care pur şi simplu erau prea riscante. Totuşi, pentru unele bănci restricţiile au venit foarte târziu.

  Hypo Alpe Adria, care a folosit garanţii de stat pentru a finanţa expansiunea în Balcani, a fost naţionalizată în 2009 pentru a preveni colapsul care ar fi provocat turbulenţe pe pieţele financiare din regiune.

  Erste Group se aştepta la dificultăţi în Ucraina şi în 2012 şi-a vândut subsidiara din această ţară, conform Capital.

   

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top