• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • b
  Două bănci mari din Bulgaria au declanşat o criză majoră la sud de Dunăre. Deponentii bulgari au retras sume uriașe, obligând banca națională a Bulgariei să intervină puternic prin punerea la bătaie a 1.7 miliarde de euro. FIB Bank și Corpbank nu mai pot face tranzacţii iar ultima poate fi chiar naţionalizată.
  Autorităţile au acuzat intervenții din afară, cu atât mai mult cu cât în criză au fost implicate structure ce au legătură cu domeniul informaţiilor și datelor. Deponenţii care au retras 400 de milioane de euro au primit SMS-uri alarmiste, ceea ce arată o organizare în prealabil.
  Alt incident curios este faptul că tot scandalul a fost declanșat de Delyan Peevski, propus recent la conducerea serviciului de informaţii, mogulul media fiind blocat de un amplu protest în stradă. În aceste condiţii, ne putem întreba dacă acest gen de scenario poate fi exportat și la noi.
  Sunt BRD, Raiffeisen sau Unicredit ca să dăm doar câteva nume în stare să reziste unor retrageri de 400 de milioane de euro? Pot autoritățile să blocheze un atac mafiot asupra băncilor?
  Dacă băncile străine ar fi lăsate singure, nu s-ar putea descurca, ci ar fi nevoie de intervenţia grupurilor de care aparţin. În cazul băncilor românești, cele mari sunt de stat, și acest lucru garantează alimentarea cu fonduri. Segmentul vulnerabil ar fi reprezentat de băncile mici, străine și românești, care nu au disponibile atîtea lichidități, dar nici nu au atâția deponenţi. Situaţia din Bulgaria arată de ce este nevoie de bănci de stat, româneși, și de ce nu e tocmai rău că băncile de top fac parte din grupuri străine ce pot furniza fonduri.

   

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to Băncile din România se pot apăra de atacurile mafiote?

  1. zovi coupons spune:

   Astonish, this is actually a extremely good portion of write down which I have obtain as part of big an eternity. Actually do always vacation the actual area.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top