• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • seifRIB, TBI Bank și Piraeus Bank oferă cele mai bune dobânzi la depozitele la termen de un an, într-un top realizat cu ajutorul calculatorului Conso.ro. Dobânzile acestor produse de economisire variază între 3,65% pe an și 0,25%.

  RIB oferă, de exemplu, o dobândă nominală de 3,65% pe an la un depozit pe 12 luni de 1000 de lei. Randamentul acestui produs de economisire este de 30,66 lei la scadență, adică aproximativ 3,06%. TBI, în aceleași condiții, oferă un câștig după 12 luni de 30,24 lei.

  La polul opus, un depozit de 1000 de lei pe 12 luni făcut la cea mai mare bancă din sistem, BCR, poartă o dobândă nominală de 1,90% pe an și oferă un câștig de 15,96 lei la scadență.

  Diferențele foarte mari, dincolo de dobânda nominală, sunt date de comisioanele de retragere de numerar – 0,5% la multe dintre băncile mari, ceea ce înseamnă între un sfert și o treime din dobândă – foarte mari, dacă ne gândim că nimeni nu depune banii pentru a-i rămâne băncii, ci pentru a-i scoate și a-i folosi la un moment dat.

  Nu trebuie uitat nici faptul că orice dobândă este impozitată, și nici că o sumă ținută în bancă timp de un an se depreciază și cu rata anuală a inflației – 0,8% în prezent, adică pentru a putea cumpăra cel puțin aceleași produse ca la momentul depunerii ar trebui ca dobânda reală, după ce este ponderată cu inflația și se scade impozitul, să fie peste 0%.

  De asemenea, e bine de știut că băncile din România trebuie să participe la Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, care are rolul de a-i despăgubi pe clienții cu depozite de până la 100.000 de euro (sau echivalent) în cazul în care banca la care economiseau dă faliment.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  2 Responses to Băncile mici dau dobânzile cele mai mari la depozite

  1. […] RIB, una dintre băncile cu cele mai bune randamente la depozite, a atras din mai anul trecut până în februarie circa 100 milioane euro. Potrivit lui Kaczmarek, […]

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top