• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Steven Van Groningen(Raiffeisen) este preşedintele Patronatului Bancar.

  Steven Van Groningen(Raiffeisen) este preşedintele Patronatului Bancar.

  Sistemul bancar din România nu este în cel mai fast moment al său, cu toate acestea deciziile bancherilor devin cu adevărat paradoxale.

  Astfel, pe lângă reducerea drastică a creditării, băncile din România devin tot mai reticente în a păstra în seiful lor banii clienţilor şi a le plăti ulterior dobândă.

  Raiffeisen este prima bancă din România care scade dobânzile la depozite sub 2%, lucru încurajat de trendul european de scădere a dobânzilor de referinţă din partea băncilor centrale, inclusiv BCE.

  BNR s-a înscris încă de anul trecut pe acest trend de reducerea dobânzii de politică monetară, oferind se pare băncilor comerciale nu un motiv de credita ieftin ci de a depozita pe bani puţini.

  Eliminarea depozitelor pe o lună, începută tot de Raiffeisen ar putea continua şi cu alte bănci ceea ce arată o lipsă de interes din partea băncilor de a atrage banii clienţilor pe termen scurt.

  La unele bănci chiar, doar depozitele de cel puţin un an mai aduc ceva câştig la finalul perioadei de depozitare.

  Aceste lucruri se întâmplă din două motive: unul pentru că sistemul bancar dispune de sufiecientă lichiditate pe care nu vrea să o pună în circulaţie, în sistemul economic, până ce economia românească nu-şi revine la parametri normali. Invers, economia nu poate ieşi din blocajul în care se află acum fără creditare. Pentru a nu da socoteală acţionarilor, bancherii pun astfel frână dezvoltării economice preferând să ciupească comisioane şi să vândă la greu pachete de neperformante.

  Singura activitate serioasă în sistemul bancar este creditarea de stat, Ministerul de Finanţe organizând în acest an un val de şedinţe de împrumuturi prin obligaţiuni de stat, pentru finanţarea deficitului şi plata datoriei publice.

  Ce urmează? Proabbil că şi alte bănci vorm

   

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to Băncile nu mai vor banii clienţilor. Dobânzile scad, depozitele pe o lună se scot

  1. anonim spune:

   Selectam Dezvoltatori Afacere !!!! Locuri Limitate !! OFERTA DE MUNCA !! PROIECT NOU >> PART- TIME – DIRECT PE INTERNET
   Acest proiect vizeaza piata americana de carti electronice ( E-Book ) Oferim curs gratuit si complet de instruire sub forma unor lectii prin e-mail.
   Se ofera contract de comision ! Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal de catre EPUBLISHERS.SRL
   Cerinte
   – Persoane serioase
   – Cunostinte minime PC
   – Timp de lucru 2-3 ore / zi
   Daca doriti s-a colaboram va rog sa transmitei un email cu textul “Detalii” la magdalenagrigore@yahoo.com

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top