• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • euro gramadaBăncile din România, alături de cazinouri, notari, avocaţi și agenţi imobiliari vor fi obligaţi să transmită zilnic către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), lista persoanelor şi firmelor care deschid sau închid conturi, sau fac operaţiuni în lei sau valută sau tranzacţii de peste 5.000 euro despre care „au luat cunoştinţă” cu ocazia derulării activităţii, informează Mediafax. Obligația a fost impusă de Guvern prin noul Cod de Procedură Fiscală, realizat de fostul ministru de Finanțe Darius Vâlcov, reținut de DNA pentru mai multe acuzații de corupție, și aprobat miercuri de executiv.

  Potrivit documentului, băncile sunt obligate să comunice zilnic organului fiscal central lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entităţi fără personalitate juridică care deschid ori închid conturi, cu datele de identificare ale persoanelor care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise la acestea, lista persoanelor care închiriază casete de valori, precum şi operaţiunile în lei sau în valută a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 5.000 euro, indiferent dacă tranzacţia este efectuată prin una sau mai multe operaţiuni ce par a avea o legătură între ele.

  Micul detectiv de la ghișeul băncii

  Prin „operaţiuni ce par a avea o legătură între ele” se va înţelege operaţiunile aferente unei singure tranzacţii decurgând dintr-un singur contract sau înţelegere de orice natură între aceleaşi părţi, a căror valoare este fragmentată în tranşe mai mici de 5.000 euro ori echivalentul în lei, atunci când acestea sunt efectuate în cursul aceleiaşi zile bancare.

  În plus, instituțiile de credit vor fi obligate să anunţe zilnic ANAF şi despre transferurile externe în şi din conturi pentru sume a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 5.000 euro.

  Va fi menţinută și obligaţia băncilor ca, la solicitarea ANAF, să comunice, pentru fiecare titular care face subiectul solicitării, toate rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum şi informaţiile şi documentele privind operaţiunile derulate prin respectivele conturi, cu beneficiarii reali ai operaţiunilor bancare.

  „Organul fiscal central, la cererea justificată a organului fiscal local sau a altei autorităţi publice centrale şi locale, transmite informaţiile primite referitoare la conturile bancare, în scopul îndeplinirii de către aceste autorităţi a atribuţiilor prevăzute de lege. Solicitarea şi transmiterea de informaţii se face prin intermediul sistemului informatic pus la dispoziţie de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Pe bază de protocol, încheiat între organul fiscal central şi organul fiscal local sau altă autoritate publică, se poate asigura accesul direct în baza de date a organului fiscal central”, este stabilit în document.

  Atribuții similare cu Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor

  În prezent, informaţii privind lista persoanelor fizice şi firmelor care deschid ori închid conturi sunt comunicate doar cu o frecvenţă bilunară, iar lista persoanelor care închiriază casete de valori este transmisă numai la cerere, în timp ce date privind operaţiunile derulate prin conturile bancare sunt transmise de către bănci numai la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, instituţie care nu le poate furniza organelor fiscale, întrucât acest lucru nu este permis de legislaţie.

  Proiectul aprobat de Guvern mai stabileşte însă că entităţile prevăzute la articolul 10 lit. b) – k) din Legea 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor şi cele care realizează transferuri electronice de numerar sunt obligate la rândul lor să transmită organului fiscal central, zilnic, operaţiunile în lei sau în valută despre care au luat cunoştinţă cu ocazia desfăşurării activităţii, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 5.000 euro, indiferent dacă tranzacţia este realizată prin una sau mai multe operaţiuni ce par a avea o legătură între ele.

  Entităţile la care se face referire sunt institutiile financiare şi sucursalele din România ale instituţiilor financiare străine, administratorii de fonduri de pensii private, în nume propriu şi pentru fondurile de pensii private pe care le administrează, agenţii de marketing autorizaţi/avizaţi în sistemul pensiilor private, cazinourile, auditorii, persoanele fizice şi juridice care acordă consultanţă fiscală sau contabilă, notarii publici, avocaţii şi alte persoane care exercită profesii juridice liberale, în cazul în care acordă asistenţă în întocmirea sau perfectarea de operaţiuni pentru clienţii lor privind cumpărarea ori vânzarea de bunuri imobile, acţiuni sau părţi sociale ori elemente ale fondului de comerţ, administrarea instrumentelor financiare sau a altor bunuri ale clienţilor, constituirea sau administrarea de conturi bancare, de economii ori de instrumente financiare, organizarea procesului de subscriere a aporturilor necesare constituirii, funcţionarii sau administrării unei societăţi comerciale, constituirea, administrarea ori conducerea societăţilor comerciale, organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare sau a altor structuri similare ori desfăşurarea altor activităţi fiduciare, precum şi în cazul în care îşi reprezintă clienţii în orice operaţiune cu caracter financiar ori vizând bunuri imobile.

  Birocrație fără limite

  Din aceeaşi categorie cărora li se va aplica obligaţia de informare zilnică a ANAF fac parte şi furnizorii de servicii pentru societăţile comerciale şi alte entităţi sau construcţii juridice, persoanele cu atribuţii în procesul de privatizare, agenţii imobiliari, asociaţiile şi fundaţiile, alte persoane fizice sau juridice care comericalizeaza bunuri şi/sau servicii, numai în măsură în care acestea au la bază operaţiuni cu sume în numerar, în lei sau în valută, a căror limita minimă reprezintă echivalentul în lei a 15.000 euro, indiferent dacă tranzacţia este executată printr-o singură operaţiune sau prin mai multe operaţiuni ce par a avea legătură între ele.

  Conţinutul informaţiilor, standardul de transmitere, tipurile de informaţii în legătură cu operaţiunile şi soldurile aferente conturilor bancare, precum şi procedura de transmitere a informaţiilor vor fi aprobate prin ordin al preşedintelui ANAF.

  „Prelucrarea informaţiilor este necesară şi proporţională în scopul de a permite ANAF să identifice în mod corect şi fără echivoc contribuabilii vizaţi, să îşi administreze şi să asigure punerea în aplicare a legislaţiei fiscale, să evalueze probabilitatea comiterii de evaziuni fiscale şi să evite investigaţii suplimentare inutile. Totodată, băncile ar trebui să îşi îndeplinească obligaţiile de informare faţă de fiecare persoană care face obiectul raportării prin utilizarea modalităţilor de comunicare, inclusiv în ceea ce priveşte frecvenţa, prevăzute în procedurile lor interne. De precizat că băncile şi ANAF, în calitatea lor de operatori de date, urmează să păstreze informaţiile prelucrate în conformitate cu prezenta lege pentru o perioadă care nu depăşeşte perioada necesară pentru atingerea obiectivelor acesteia. Astfel, durata maximă de păstrare este limitată la termenenul de prescripţie prevăzut de legislaţia fiscală”, arată Guvernul în document.

  Executivul dă asigurări că ANAF este autorizat ca operator de date cu caracter personal, sens în care informaţiile deţinute şi care privesc persoanele fizice sau firmele sunt protejate, asigurându-se respectarea dispoziţiilor legale cu privirea la viaţa privată.

  Inițiatorul, acuzat de DNA că primea șpagă la pungă și își ținea averea în aur și tablouri, la seif

  Guvernul a aprobat, miercuri, proiectele de Cod Fiscal şi de Procedură Fiscală în timp ce inițiatorul lor, fostul ministru Darius Vâlcov, primea din partea colegilor aviz pentru arestare într-un dosar în care DNA îl acuză de trafic de influență și luare de mită. Premierul Victor Ponta, care ocupă interimar și funcția de ministru al Finanțelor, a fost cel care a grăbit cât a putut de mult adoptarea acestor acte normative. Noile coduri vor fi transmise Senatului, pentru a fi introduse, la începutul săptămânii viitoare, pe ordinea de zi a Biroului Permanent.

  Fostul ministru de Finanțe Vâlcov a fost reținut miercuri și este cercetat de procurorii anticorupție pentru trafic de influență, fiind acuzat că a luat o mită de 2 milioane de euro de la un afacerist. Faptele s-ar fi petrecut când Vâlcov era primar al Slatinei, iar mita ar fi fost primită în numerar, la pungă, în cimitir.

  Marți, DNA a cerut un nou aviz pentru arestarea fostului ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov, suspectat că a folosit informaţii obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini firme pe care le administrează prin interpuşi, procurorii precizând că el ar fi obţinut astfel trei lingouri de aur, bani şi tablouri, valori găsite într-un seif.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top