• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • banci_capital.ro_Profitabilitatea băncilor din România era de 13,2% la sfârşitul anului 2015, dublu faţă de media UE înregistrată în septembrie. Gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante se situa cu mult peste media europeană, la 58%, faţă de circa 44%, potrivit unei analize a BNR.

  Indicatorul de profitabilitate ROE a urcat cu 5,6 puncte în ultimul trimestru al anului trecut, de la 7,6% la 13,2%, înregistrând cel mai bun nivel de prudenţă în tabloul de risc.

  Studiul BNR despre sistemul bancar românesc s-a bazat pe datele raportate de bănci la nivel individual, fiind similară analizei trimestriale a Autorităţii Bancare Europene (ABE) denumită „Tabloul de bord al riscului”, şi a ţinut cont de indicaţiile metodologice ale ABE şi de intervalele de evaluare stabilite.

  „Această analiză a fost posibilă în contextul în care cadrul de supraveghere prudenţială a fost armonizat la nivelul european, iar standardele de raportare stabilite de ABE sunt cu implementare directă în toate statele membre UE încă de la începutul anului 2014”, precizează BNR, conform zf.ro.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  3 Responses to Băncile româneşti profitabilitate dublă faţă de media europeană

  1. abas spune:

   Daca pretul petrolului (cam 37 $/baril) nu este inca o siguranta, aurul apare ca o alternativa de balansare economica. In Canada este o febra in angajarea minerilor (cu sau fara experienta). O companie de referinta, Goldsource Mine, a inceput exploatarea intensiva in Eagle Mountain din Guyana. Se pleaca cu o investitie anuala de 24 milioane dolari si se estimeaza o exploatare de cca 10,000 t/an intr-un proiect de 8 ani.

  2. marian spune:

   Cred ca este un titlu gresit.. ar fi corect ” Bancile straine cu sediul in Romania si care fac business cu romanii din clasa de mijloc – profitabilitate dubla fata de media europena!!!

   • abas spune:

    Chestia este mult mai grava decit titlul.
    ” Gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante” – datoriile private sunt transferate statului care le paseaza strainilor. Adica guvernantii (vezi BNR) vind tara strainilor sub aplauzele Comisiei Europene.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top