• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • CJUEInventivitatea băncilor când vine vorba de apărarea intereselor proprii pare să nu aibă limite. Ultima găselniță este, din câte se pare, obținerea unei dispense prin care legea și directivele europene privind protecția consumatorilor să nu se aplice decât băncilor din afara României, pe modelul celei căpătate de la Guvern privitor la Codul de Procedură Civilă.

  Potrivit unor informații publicate de ziarul Bursa, una dintre băncile din sistem ar vrea să meargă direct la rădăcina problemei în dosarele pe tema denominării creditelor în franci elvețieni. Adică la decizia Curții Europene de Justiție în cazul Kasler vs. OTP Bank Ungaria, prin care au fost clarificate o serie de prevederi ale Directivei europene 93/13/CE privind protecția consumatorilor.

  Potrivit surselor celor de la Bursa, banca respectivă, despre care unele voci susțin că ar fi Volksbank, ar fi solicitat Asociației Române a Băncilor să mandateze ”un reputat profesor în drept” care să explice de ce decizia Curții Europene de Justiție nu este aplicabilă pentru România. În mod bizar, banca în cauză nu caută pe cineva care să spună DACĂ decizia CJUE are aplicabilitate în România, ci pe cineva care să spună DE CE nu are aplicabilitate.

  Ulterior, tot prin intermediul ARB, sistemul bancar local ar urma să se adreseze Curții Europene de Justiție cu o cerere de clarificare a deciziei din cazul Kasler.

  Nu este prima dată când reprezentanții băncilor afirmă că decizia CJUE nu este aplicabilă în cazul creditelor din România. Directorul Direcției de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, explica în urmă cu aproape o lună că decizia nu poate fi luată ca exemplu în România, pentru că băncile românești nu și-ar obliga clienții să plătească ratele la cursul de vânzare al băncii, aceștia putând să vină de acasă cu CHF (!!!) și să plătească.

  În realitate, Curtea nu a constatat vreo clauză abuzivă, ci a clarificat faptul că diferența de curs valutar nu se încadrează în obiectul de principal al contractului și nici nu poate fi considerată ca făcând parte din prețul acestuia, prin urmare instanța de judecată poate decide dacă prevederile contractuale referitoare la cursul de schimb au caracter abuziv sau nu, de la caz la caz. Inclusiv în România.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top