• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 •  

  bcrbBarometrul unei economii îl constituie mai puțin cifrele comunicate la nivel de guvern, cât cifrele reale din piață. Indubitabil, sistemul bancar este un indicator real pentru situația economică a unei țări, acesta fiind în fapt motorul principal de dezvoltare.
  Dacă ar exista un Mondial al băncilor, România s-ar califica destul de greu. O comparație cu Brazilia, gazda Campionatului Mondial de fotbal, chiar luând în calcul diferența de proporții între cele două țări, arată cât de departe este economia românească de cea a unei țări cu adevărat dinamice, aparținând economiilor emergente.
  De exemplu, la nivelul sistemului bancar, Brazilia stă mult mai bine, chiar și după echivalarea diferenţei de populaţie, care este de circa zece ori în favoarea Țării Cafelei.
  Astfel, cea mai mare bancă din Brazilia, Banco do Brasil, a înregistrat în 2013 un profit de aproape 5 miliarde de euro, cam de 40 de ori mai mult decât profitul anual al BCR, de 134 de milioane de euro. O populaţie de 10 ori mai mare și profituri bancare de 40 de ori mai mari, cam astea sunt cifrele seci.
  Diferenţele se păstrează și la nivelul celorlalte bănci, ceea ce arată un sistem bancar de aproape patru ori mai performant, cam aceasta fiind diferenţa dintre economia unui stat emergent, parte a BRICS și cea a unui stat care încă se luptă cu moștenirea treacutului. Sistemul bancar brazilian este unul în continuă expansiune, profitând de salturile economice ale țării și de investițiile străine tot mai numeroase, în special ale Chinei.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top