• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Basescu PontaFostul (deja) președinte al României, Traian Băsescu, a trecut printre multele realizări prezentate în discursul de sâmbătă și una cu care s-a mai împăunat până acum și Victor Ponta, fără ca ea să fie totuși un lucru de laudă, ci mai degrabă un subiect de îngrijorare.

  În timpul discursului, Traian Băsescu a declarat că, pe parcursul mandatului său, România a ajuns să îndeplinească toate criteriile de convergență pentru intrarea în zona euro, cum ar fi deficitul bugetar, gradul de îndatorare și rata inflației.

  ”România a făcut progrese formidabile pe care nu le recunoaștem, dar ele sunt și sunt consemnate, spre exemplu rata inflației este de 1,4% , rata la dobânzile pe termen lung este de 4,8%, cursul de schimb euro-RON este într-o marjă mică de 15% — România are doar 5,1% la minus 0,6, deficitul bugetar este sub 3%, datoria publică este 37,9% față de 60% cât avem dreptul să avem. Astăzi România îndeplinește criteriile de convergență, criteriile de la Maastricht, deci îi voi preda domnului președinte Iohannis o țară care îndeplinește toate criteriile de convergență în vederea intrării în zona euro”, a spus Băsescu, citat de Agerpres.

  Inflația de 1,4% era în campania electorală un motiv de laudă și pentru Victor Ponta, însă după toate standardele economice ea ar trebui să fie un semn rău. E drept, în fața unui popor încă traumatizat de creșterile de prețuri din anii 90, politicienii își permit să se laude cu așa ceva, și probabil s-ar lăuda și mai mult cu o inflație negativă.

  La alții provoacă groază, la noi zâmbete satisfăcute

  În realitate, inflația apropiată de zero, existentă și în vestul Europei, este deja un motiv major de îngrijorare pentru Banca Centrală Europeană, pentru că semnalează o scădere a cererii, iar pasul următor este recesiunea. E ca un avion ale cărui motoare se opresc, mai planează o perioadă în aer, apoi se prăbușește.

  Mai mult, o recesiune determinată de intrarea în deflație ar fi extrem de greu de contracarat, pentru că în acel caz apare o lipsă de încredere între agenții economici și se ajunge în final la un cerc vicios. Au simțit-o pe pielea lor japonezii, care se confruntă de aproape 20 de ani cu deflația și cu stagnarea economică.

  Nivelul de 1,4% al inflației este de altfel un lucru negativ și pentru Banca Națională, care are un tunel de variație între 1,5% și 3,5% pentru rata anuală a inflației. Orice valoare mai jos de 1,5% este un semnal de alarmă, cu atât mai mult cu cât rata inflației a continuat să scadă în ciuda reducerii dobânzii de referință, care în mod normal are impact pozitiv asupra activității economice și asupra cererii de bunuri și servicii.

  Oricum, România nu ar putea îndeplini criteriile de convergență, pentru că acestea sunt calculate periodic de Banca Centrală Europeană, în funcție de niște indicatori dinamici, iar în luna aprilie, ultima dată când au fost publicați, nu ne încadram din toate punctele de vedere.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top