• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Alexis TsiprasBanca Centrală Europeană (BCE) a mărit, pentru a patra oară în această lună, fondurile aflate la dispoziția băncilor elene prin programul de finanţare de urgenţă ELA (emergency liquidity assistance), urcând plafonul cu circa 1 miliard de euro, până la peste 71 miliarde de euro, anunță Bloomberg.

  Creşterea fondurilor puse la dispoziţia băncilor din Grecia prin ELA a fost aprobată miercuri de consiliul guvernatorilor BCE, în timpul unei conferinţe telefonice, potrivit unor persoane apropiate discuţiilor. Măsura BCE a fost luată în condiţiile în care băncile din Grecia nu îşi mai pot spori deţinerile de obligaţiuni pe termen scurt emise de guvernul de la Atena.

  BCE a majorat același plafon, săptămâna trecută, cu 400 de milioane de euro, până la aproximativ 70 de miliarde de euro.

  Banca Centrală Europeană permite băncii centrale a Greciei să finanţeze instituțiile elene de credit, dar vrea în acelaşi timp să le împiedice să încalce legislaţia UE prin finanţarea guvernului peste limita maximă admisă. Strategia vizează să determine guvernului de la Atena să ajungă la un acord cu creditorii europeni.

  BCE a decis, la începutul anului, să interzică băncilor din Grecia să folosească obligaţiunile guvernamentale ca garanţii pentru noi credite luate de la BCE, obligând astfel banca centrală a Greciei să acceseze fonduri prin facilitatea ELA pentru a furniza lichidităţile necesare în piaţa interbancară.

  Programul ELA este evaluat săptămânal, din cauza temerilor că băncile elene ar putea folosi aceste fonduri pentru a finanţa guvernul condus de Alexis Tsipras, în contradicţie cu legislaţia Uniunii Europene.

  Grecia, care din 2010 obţinut două programe de finanţare în valoare totală de 240 de miliarde de euro de la Troica – UE, BCE şi FMI, a fost somată de creditori să implementeze mai multe reforme fiscale şi economice în schimbul deblocării de noi tranşe din împrumut, însă guvernul condus de Alexis Tsipras refuză să accepte măsuri de austeritate.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top