• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Alexis Tsipras, premierul Greciei si Yanis Varoufakis, ministru de Finante

  Alexis Tsipras, premierul Greciei si Yanis Varoufakis, ministru de Finante

  Banca Centrală Europeană (BCE) a mărit, pentru a treia oară în mai puțin de trei săptămâni, fondurile disponibile băncilor elene prin programul de finanţare de urgenţă ELA (emergency liquidity assistance), și a urcat astfel plafonul cu 400 milioane de euro, la circa 70 miliarde de euro. Decizia a fost luată la doar o zi după ce miercuri seara, premierul Tsipras a reușit să treacă prin parlament o lege „anti-sărăcie”, ce prevede acordarea de curent electric gratuit, de ajutoare pentru plata chiriei și de bonuri de masă pentru cei considerați săraci.

  Suplimentarea fondurilor pentru Grecia a fost decisă miercuri, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Guvernatorilor BCE, au declarat surse familiare dicuţiilor, citate de Bloomberg, preluat de Mediafax.

  Guvernul Greciei ceruse majorarea plafonului cu 900 de milioane de euro. Pe 12 martie, BCE a suplimentat sumele disponibile Greciei prin programul ELA cu 600 de milioane de euro, după o majorare cu 500 de milioane de euro o săptămână mai devreme.

  În ianuarie, BCE a decis să nu mai permită băncilor elene folosirea obligaţiunilor guvernamentale ca garanţii pentru noi credite accesate de la BCE, obligând astfel banca centrală a Greciei să acceseze fonduri prin facilitatea ELA pentru a furniza lichidităţile necesare în piaţa interbancară.

  BCE, care poate extinde sau limita operaţiunile ELA, a majorat în etape anul acesta plafonul pentru creditările destinate Greciei, punând presiune pe autorităţile de la Atena pentru a ajunge la o înţelegere cu creditorii externi în privinţa continuării programelor de reforme.

  Programul ELA este evaluat săptămânal, pe fondul temerilor că băncile elene ar putea să folosească fondurile obţinute pentru a finanţa guvernul de la Atena, în contradicţie cu legislaţia Uniunii Europene. Potrivit surselor citate de Bloomberg, băncile din Grecia nu au folosit întreaga sumă accesată prin ELA, în prezent având la dispoziţie aproximativ 3 miliarde de euro.

  Grecia, care în 2010 a semnat un acord de finanţare de 240 de miliarde de euro cu UE, BCE şi Fondul Monetar Internaţional, a fost somată de creditori să implementeze mai multe reforme fiscale şi economice în schimbul deblocării de noi tranşe din împrumut, însă guvernul condus de Alexis Tsipras refuză să accepte măsuri austere.

  Autorităţile de la Atena se străduiesc să găsească fonduri pentru rambursarea unor datorii de peste 2 miliarde de euro scadente la finele săptămânii, precum şi pentru plata, până la sfârşitul lunii, a salariilor şi pensiilor din sectorul public.

  Tsipras a cerut să se întâlnească, joi, la summitul european, cu preşedintele BCE Mario Draghi, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Francois Hollande şi preşedintele CE Jean-Claude Juncker pentru a încerca să ajungă la un compromis politic ca să dezamorseze situaţia actuală.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top