• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • The European Central Bank's new chief MaBanca Centrală Europeană, gardianul euro, a anihilat incertitudinile pieţelor privind capacitatea sa de reacţie anunţând că va activa luni programul de achiziţii de obligaţiuni suverane de 1.000 de miliarde de euro prin care speră să înfrângă deflaţia şi să injecteze viaţă în economia zonei euro.     

  Preşedintele BCE Mario Draghi a sugerat că dacă toate planurile BCE merg bine, în doi ani deflaţia va deveni un pericol de domeniul trecutului, iar economia zonei euro va începe să crească sănătos.

  Din cauza efectelor depresive pe care le-ar putea avea asupra consumului şi investiţiilor companiilor, deflaţia, deja prezentă în mai multe state din zona euro, este considerată unul dintre cele mai mari pericole pentru economia europeană. Echipa lui Draghi estimează însă că în 2017 inflaţia va ajunge la 1,8%. Ţinta BCE este de puţin sub 2%. Specialiştii de la BCE şi-au îmbunătăţit estimarea privind inflaţia în 2016 de la 1,3%, cât anticipau anterior, la 1,5%. Pentru anul acesta estimarea a fost înrăutăţită de la 0,7% la 0%. Tot răul va fi însă spre bine. Prăbuşirea pre­ţu­lui petrolului, vizibilă la nivelul infla­ţiei, va ajuta însă economia zonei euro prin impulsul dat consumului şi prin reducerea cheltuielilor companiilor. Pornind de la aceste premise, echipa lui Draghi a îmbunătăţit estimările de creş­tere economică de la 1% la 1,5% pentru anul acesta şi de la 1,5% la 1,9% pentru 2016. În 2017 economia va avansa cu 2,1%.

  Vorbele vindecătoare

  Draghi a asigurat că anunţurile deja făcute de BCE legate de achiziţiile de obligaţiuni au ajutat deja economia. Activarea programului va ajuta şi mai mult. Italianul Draghi a avertizat că revenirea va fi frânată de ritmul lent al reformelor şi de ajustarea bugetară.

  Citește continuarea pe zf.ro

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top