• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Alexis Tsipras, premierul Greciei si Yanis Varoufakis, ministru de Finante

  Alexis Tsipras, premierul Greciei si Yanis Varoufakis, ministru de Finante

  Banca Centrală Europeană (BCE) le-a cerut creditorilor din Grecia să nu-și majoreze deținerile de obligațiuni guvernamentale elene, inclusiv certificate de trezorerie, potrivit unor surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, citate de Reuters, preluat de Agerpres.

  Din cauza declinului veniturilor, Atena are probleme cu lichiditățile iar una dintre opțiuni ar fi majorarea plafonului de 15 miliarde de euro pentru obligațiunile pe termen scurt. Deja Atena a ajuns la acest plafon, iar BCE are drept de veto în privința majorării lui.

  În ianuarie, BCE a decis să nu mai permită băncilor elene folosirea obligaţiunilor guvernamentale ca garanţii pentru noi credite accesate de la BCE, obligând astfel banca centrală a Greciei să acceseze fonduri prin facilitatea ELA pentru a furniza lichidităţile necesare în piaţa interbancară.

  BCE, care poate extinde sau limita operaţiunile ELA, a majorat în etape anul acesta plafonul pentru creditările destinate Greciei, punând presiune pe autorităţile de la Atena pentru a ajunge la o înţelegere cu creditorii externi în privinţa continuării programelor de reforme.

  Programul ELA este evaluat săptămânal, pe fondul temerilor că băncile elene ar putea să folosească fondurile obţinute pentru a finanţa guvernul de la Atena, în contradicţie cu legislaţia Uniunii Europene. Potrivit surselor citate de Bloomberg, băncile din Grecia nu au folosit întreaga sumă accesată prin ELA, în prezent având la dispoziţie aproximativ 3 miliarde de euro.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top