• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • bcrPrezentat inițial ca un concept serios importat de la un popor la fel de serios, cel austriac, conceptul de economisire-creditare a ajuns în ultimii ani să provoace regrete în rândul celor care au fost convinși (sau în multe cazuri păcăliți) să intre într-o astfel de schemă.

  După un lobby intens, care a avut ca rezultat convingerea Statului să participe cu până la 250 de euro pe an pentru fiecare deponent, au urmat campanii publicitare agresive și angajări masive de agenți de vânzări care să ”ducă cuvântul” către românii care ar putea fi interesați de așa ceva.

  În prezent, BCR Banca pentru Locuințe a rămas cu cea mai mare cotă de piață pe acest segment, după ce a ”înghițit” un concurent și a angajat o forță de vânzări impresionantă. Cea mai mare bancă de economisire-creditare este însă și cea mai înjurată, și pe bună dreptate.

  O forță mare de vânzări înseamnă și un număr mare de agenți de vânzări dispuși să facă orice pentru a încasa comisioane mai mari, inclusiv că mintă și să păcălească potențialii clienți. Ceea ce se și întâmplă, după cum arată numeroasele plângeri ale clienților de pe forumuri și site-uri de protecția consumatorilor.

  Instrumentul predilect pentru păcălirea clienților este prima de 250 de euro de la stat. Aceasta poate însemna un randament de până la 25% pe an raportat la sumele depuse, ceea ce e enorm comparativ cu depozitele la termen. Prin urmare, mulți agenți de vânzări, și chiar angajați de la ghișeele băncii, le recomandă clienților ca, în locul unui depozit la termen, să facă un contract de acest gen, chipurile în aceleași condiții, dar cu o dobândă mult mai mare.

  Bineînțeles că lucrurile nu stau chiar așa, iar prima de la stat nu poate fi încasată decât dacă banii chiar sunt folosiți pentru achiziția, construcția sau modernizarea unei locuințe. Mai mult decât atât, celor care vor să scoată banii mai devreme li se cere un comision de 1%, însă nu din suma depusă, ci din cea pe care au estimat la început că vor lua credit la finalul celor cinci ani de economisire. Asta înseamnă, de regulă, între 500 și 1.000 de lei.

  O altă păcăleală este pentru cei care chiar vor să își ia la final o casă prin credit de la BCR, și care ar vrea să depună mai mult de 1.000 de euro pe an și, în același timp, să primească 25% din toată suma drept primă de la stat, nu doar limita maximă de 250 de euro. Acestora li se recomandă să facă mai multe contracte, pe mai multe nume, iar apoi să le cesioneze ăe toate către o singură persoană. Din nou, realitatea e alta, iar cesiunea nu se poate face în orice condiții.

  Acestea sunt doar câteva dintre problemele semnalate de clienții băncii. Cu mai multe, și cu povești concrete ale acestora, vom reveni în zilele următoare.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  62 Responses to BCR Banca pentru Locuințe, țeapă românească în ambalaj austriac

  1. Stan Patitu spune:

   TEMA DE STUDIU SI DE LUARE AMINTE
   Am semnat un contract cu BCR BANCA PENTRU LOCUINTE in septembrie 2011 pe o durata de 5 ani. La terminarea contractului in 2016 cand am tras linie, concluziile sunt urmatoarele: prime de stat platite pe anii 2011, 2012, 2013 complet, pe 2014 doar prima transa de 916.96 RON. Cu ultima transa pe 2014 si cea pe 2015 de in valoare de 250 Euro transformati in RON, sunt purtat cu vorba din 2016 de functionarii BCR din Constanta pe motiv ca Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice nu le-a virat banii. Va rog sa trageti dumneavoastra cei ce cititi aceste randuri concluziile. O amara constatare de actualitate: SOV a avut si are INCA elevi care l-au depasit cu mult in arta escrocheriei. Stan Patitu

  2. Florin D. spune:

   astept prima de la stat din septembrie 2015. ma amana mereu de la banca pe motiv ca nu au ajuns la dosarul meu. am depus 4 ani la rand si in anul 5 i-am scos si am cumparat apartament. am facut si dovada cheltuirii lor in materiale de constructii si tot nu am primit nimic. am pierdut vreo 600-700 lei (cred) comision ca i retrag mai repede. deci nu-i de facut de lucru cu prostii precum Bpl.

  3. DAVID DUMITRU spune:

   Mă bucur foarte mult c ăam posibilitatea să prezint inca odata problele groaznice avute cu BCR-BPLsi”‘ furtul”” lunar de bani perceput sub forma de dobanda pe care il prezint mai jos:
   – în luna oct.2010 o doamnă Rujanu de la BPL a venit la locul meu de muncă şi mi-a exus această ofertă, cu toate elementele pozitive şi toate avantajele extraordinare oferite de BPL. „”A uitat”” să-mi spună (şi cred că trebuia chiar cu lux de amănunte) şi elementele negative sau să zicem mai puţin avantajoase, respectiv:
   – faptul că, dacă nu economiseşti 5 ani şi soliciţi un credit pt. locunţă, dar nu mai de vreme de 18 luni (perioada minimă de economisire), se poate acorda un credit anticipat , dar la care PLĂTEŞTI NUMAI DOBÂNDĂ PE O PERIOADĂ DE 4-5 ANI (până la repartizarea sumei economisite, cum se spune la Conditiile Generale Contractuale);
   – ACEASTĂ DOBÂNDĂ SE PLĂTEŞTE PE TOATĂ PERIOADA CELOR 4-5 ANI LA SOLDUL INIŢIAL AL CREDITULUI (în cazul meu la suma de 230,000 lei), deşi în contract formula de calcul pentru aceasta dobânda este identica cu formula de calcul de la creditul Bauspar, respectiv rata dobânzii se calculează la soldul lunii precedente;
   – faptul că, chiar dacă depui suma totală de economisire tot nu poţi trece la plata adevăratului credit (BAUSPAR), până nu se indeplineşte un indicator numit „cifra de evaluare”, care are o formulă de calcul pe care beneficiarul creditului nu o poate calcula pt. că nu are toate datele necesare. De eltfel este şi foarte complicată şi greu de calculat, iar angajaţii BCR şi BPL nu au ştiut cum să calculeze şi nici cum s-a stabilit că valoarea acestui indice trebuie să fie de minim 0,6 pentru a se facea aşa numita repartizare. Creditul anticipat nu se poate restitui sub nici o formă, inainte de a indeplini acest indice, se poate doar economisii şi cănd se indeplinesc conditii de tragere, respectiv economisirea a jumătate din valoarea creditului solicitat şi îndeplinirea acelui indice de evaluare stabilit arbitra de bancă la 0,6.
   -faptul că nu mi-a dat acele condiţii generale la semnarea cererilor de economisire, deşi ulterior am văzut că erau menţionate în formularul de cerere. Cred că era normal şi firesc să semnez şi pe ele că le-am primit.
   -faptul ca în condiţiile generale se stipulează că „se poate percepe comision de administrare”, dar nu se spune care sunt condiţiile care pot genera comisioane de administrare. În contract este perceput comision lunar de administrare, fară nici o altă explicatie.
   Având în vedere cele prezentate constat cu „bucurie” că, am luat un credit de la BPL care, nu numai că nu era cel mai avantajos de pe piaţă, după cum mi-a fost prezentat de doamna Rujanu, dar era chiar cel mai scump, ca şi costuri (respectiv costurile sunt de trei ori mai mari decat creditul Bauspar)). Ca argument vă prezint succint costurile imense in cazul meu:
   -am luat un credit anticipat de 230000 lei pentru achiziţia unui partament şi plătesc numai dobândă suma de 107000 lei (unasutăşaptemiilei roni) pe o perioadă de 48 luni creditul anticipat (78500 lei) şi 88 de luni pe cel bauspar (28500 lei). Deci plătesc ăncă jumătate din suma luată şi asta pentru că, la perioada creditului anticipat ,deşi am depus suma minimă de economisit de 115000 lei după aprox. un an, plătesc o dobândă imensă de 78500 lei. Dobanda de la creditul anticipat pe o perioada de 49 de luni (4 ani), este 3 (trei) ori mai mare (78500 lei) decat dobabda la creditul Bauspar pt o perioada de 7 ani si jumatate (28500 lei).
   -Unde este avantajul acestui credit, nu era mai corect şi mai cinstit ca să-mi spună banca(angajaţii) că nu este avantajos să iau un credit anticipat că este foarte scump şi eventual să îmi ofere o altă variantă de credit pt locunte care, sigur era mult mai avantajos, sau sa astept sa economisec perioada de 5 ani pentru a devenii vantajos creditul.
   În concluzie, am convingerea că , atât salariaţii BPL cât şi BPL, mi-au băgat mâna în buzunar şi mi-au luat banii. Ştiu, o să îmi spuneţi că trebuia să îmi dau seama că este în dezavantajul meu când am semnat contractul. Poate dacă primeam toate informaţiile pe care mi le-au ascuns, sau le-au omis, cred că nu se mai întâmpla. Când mi-au fost prezentate la semnarea contractului era deja târziu pt. că pierdeam avansul de 5000 de euro deja platiţi, ca avans si rezervare la dezvoltator si oricum nici atunci nu am realizat dezavantajul imens, pt ca iti pune in fata un contract de 30 de pagini scris marunt, pe care trebuie sa-l semnezi repede, precum si alte documente necesare.
   Daca totusi se doreste schizitia acestui tip de credit ATENTIE, NU LUATI CREDIT ANTICIPAT, ASTEPTATI CEI 5 ANI SI APOI STRUDIATI PIATA SI VEDETI DACA DOBINDA LA BCR-BPL MAI ESTE CEA MAI AVANTAJOASA.

   • puie emilia spune:

    Domnule David … Nu stiu cum ti sa prezentat produsul de catre acea doamna ! Dar din ce scrii …stiu sigur ca dumneata nu ai inteles mai nimic , deoarece spui ca in creditul anticipat 4-5 ani ai platit doar dobanda ! Atunci prima de la stat anuala pentru ce ai primit-o ? In creditul anticipat exista doua rate cum in mod sigur ati fost informat dar probabil nu ati retinut . Una de economisire pentru care primiti anual prima de la stat si rata de credit , Cu toate acestea costul efectiv al creditului anticipat pentru suma de 230000de lei nu depaseste valoarea de 55000 pe toata durata creditului care este de aproximativ 11 ani . Costurile pe care le expui in „reclamatie ” fac parte dintr-o alta POVESTE care nu au nimic nici in clin nici in maneca cu nici un tip de credit BPL .

    • bula spune:

     putzi a angajat bcr.bpl….

     • puie emilia spune:

      Din pacate oricat mi-as dori ,nu pot fi angajat BCR si nici in alta banca ! Dar daca sunt beneficiar al unui credit Bauspar nu cred ca ar trebuie sa te deranjeze ! Si chiar ma indoiam ca o sa-l obtin !

      • Alex spune:

       Bună Emilia,

       Ai idee dacă în momentul de față se mai pot cesiona contracte? Și în ce condiții.?
       Am 4 contracte eu sotia tara mama
       Iar acum ma gândesc la cesionare repartizare si un credit de 1000 euro după 3 ani de economisire.

       Dacă le cesionam într-un singur cont apoi cerem repartizare cu credit. Primim la repartizare si toate primele adunate pe fiecare cont?
       Mersi

      • puie emilia spune:

       Da contractele se pot cesiona! Problema este un pic mai laborioasa ! Daca vrei lasa-ti un nr de telefon sa pot sa iti explic ! Si e am in momentul de fata 4 contracte si am in plan sa le cesionez !

    • Ovidiu spune:

     Emilia, te rog lamureste-ma si pe mine in urmatoarea chestiune :
     In aprilie 2011, am incheiat contractul cu BCR-BPL, am achitat anual 4200 ron, iar acum, ducandu-ma la ei pentru a ma interesa ce trebuie sa fac la maturitatea contractului, ( in ideea de a le comunica un cont unde sa-mi vireze banii, nefiind interesat de a face imprumut ), mi-au zis ca pot sa-mi vireze doar banii depusi + dobanda de 3%, iar daca vreau sa imi dea si prima de la stat ( 1050 ron / an ), trebuie sa le prezint justificari ( facturi locative fara mobila sau alte casnice ).
     Initial imi spusesera ca la maturitate nu sunt conditionat de a prezenta aceste justificari financiare, dar intre timp statul nu mai da prima decat celor ce prezinta acest lucru.
     E adevarat ? De cand e in vigoare (daca este ) aceasta conditie ?

    • Iordan Nuta spune:

     Are dreptate,pentru ca si daca ai asteptat 5 ani ,tot nu ti s-a dat prima de la stat aruncand vina pe Curtea de Conturi. Eu sant in aceasta situatie,am platit 5 ani suma care trebuia si dupa 5 ani cand am vrut sa-mi iau banii mei,fara nici un credit ,mi s-a spus ca nu mai pot beneficia de prima de stat. Se intampla in martie 2016 ,cand am primit banii depusi de mine si dobanda b-cii. Atat si nimic mai mult . B-ca s-a folosit de banii mei 5 ani si eu am ramas cu sperante desarte. Se intampla in Romania,sa nu se respecte conditiile unui contract de catre BCR B-CA PENTRU LOC. Nu mai avem incredere in nimic in tara asta

    • adi bacau spune:

     se pare ca e o mare teapa si pentru cei care au depus timp de 5 ani ca acum sunt blocate primele de la stat pe diverse motive.
     niste hoti si niste mincinosi

  4. Florin spune:

   Anul trecut am terminat perioada de 5 ani, banii economisiti au fost transferati in cont, ramane sa verific la banca daca a intrat si ultima prima de la stat. Dupa suma primita in cont as zice ca am primit cat trebuia, banii primiti i-am depus intr-un nou contract pe 5 ani . Fiecare face ceea ce crede, eu momentan nu ma consider inselat, oricum sumele am sa le tot las pana implinesc copii 18 ani, adica 10-12 ani daca nu apare nici o urgenta

   • Ovidiu spune:

    Florin , ti-au virat toti banii depusi, dobanda de 3 % si primele de la stat ?
    Te intreb, deoarece in aprilie 2016 ajung si eu la maturitate cu contractul, iar cei de la bcr-bpl, imi spun ca nu mai pot vira si primele de la stat daca nu prezint facturi de cheltuieli locative pentru toata suma ( 27000 ron ).
    Asta pare mai degraba schimbarea regulii in timpul jocului.

  5. Mureșan Marioara spune:

   Vreau să știu când banca pentru locuințe pe anul 2014 va efectua transa a 2 a primei de stat? Nu vreau să amintesc atâtea probleme întâmpinate cu functionarii băncii!

  6. Cristi spune:

   Articolul e nu doar tendentios, ci contine si erori (nu BCR BpL a „inghitit” un concurent, ci cealalta mare banca pentru locuinte). Poate si angajatii bancilor au probleme de comunicare, ca sa folosesc un eufemism, dar asta nu scuza ignoranta totala a clientului. Sunt niste conditii clare impuse de stat, nu de banca, destul de simplu de inteles zic eu. Le respecti, ai beneficiile promise, nu le respecti, „beneficiezi” de penalizari. Daca nu casti ochii, casti buzunarele…

  7. Muraru spune:

   Buna ziua si eu am avut acest contract si acum am probleme ca sa incasez bani !!! Ce se poate face ? Multumesc !!!

   • sebastian spune:

    buna ziua, sunt curios sa va intreb ce ati rezolvat pana la urma ati reusit sa va recuperati bani?si eu sunt in acesi situatie si cred ca am sa ma duc la un avocat.

  8. Andrei spune:

   Domnul Mihnea a uitat un 0, a specificat ca i s-a luat comision 500 de lei din 4500, am citit cam toate parerile de pe acest topic, si cel ma intereseaza este depozitul pe 5 ani, cu dobanda de la stat 250 de euro la care nu imi e clar dc e garantata (si anume sigur acordata de stat ) sau nu, si vad f multi oameni nemultumiti care au vrut banii mai devreme, parerea mea este ca ideea depozitului e f simpla, 5 ani , cate 1000 de euro pe an depusi, dupa 5 ani si numai dupa ai access la bani +dobanda anuala banca 2% + dobanda de la stat 250, – comisionul luat de banca, ceea ce per total ar trebui sa ne duca undeva aproape de 6250 , nu chiar atat ca mai st comisioane etc, dar ceea ce ma intereseaza, este dc cineva dupa 5 ani, in care a depus 1000 de euro pe an, a ramasa cu sa zicem macar 6000 de euro in mana, dupa plata tuturor comisioanelor, asta ma intereseaza, si a putut sa faca ce vrea cu banii astia ? Multumesc frumos!

   • BUCUR spune:

    Draga Andrei, m-am convins si eu ca produsele B.P.L. sunt o cacialma. M-am luptat cu Dan Bota, reprezentantul B.P.L. Bucuresti pentru a obtine un credit de 8.800 RON, indeplinind toate conditiile cerute de banca. Dupa un anumit timp primesc raspuns ca nu mi se poate acorda creditul, reprezentantul bancii refuzand sa numeasca concret conditiile pe care nu le indeplinesc, spunand ca e secret bancar.

   • Dorin spune:

    Da. Anul trecut am încheiat ciclul de 5 ani și am ridicat banii, în baza opțiunii alese la încheierea contractului în 2010. ( nu pentru materiale de construcții). Am priit dobânda promisă.
    Binențeles că am fost convins să încep alt ciclu.
    Față de alte forme de economisire , eu îl consider avantajos.
    Toate cele bune!

   • puie emilia spune:

    Eu am incheiat un contract la finele anului 2008 . Nu am depus bani pentru economisire 3 ani . In 2014 am depus 4500 de lei , la inceputul anului 2015 am depus diferenta ca sa imi inchei economisirea ,iar in martie 2015 mi s-au virat banii in contul pe care l-am indicat Bancii si mi-am pastrat dreptul la accesarea unui credit Bauspar 2 ani de zili cat am acest drept .

   • Elena spune:

    Contractul este simplu, asa cum ati specificat: 1000 eur/ an, economisire 5 ani+ 25% prima de la stat+1% dobanda de la banca (dobanda BCR 2015-2016), minus 500 ron- 1% comisionul de acordare oprit de banca o singura data, la inceputul contractului, si anual platiti 28 ron, comision administrare (5 ani*28 ron). Randamentul este 25%,la suma economisita, cu siguranta.
    Toate detaliile de mai sus., le regasiti pe prima pagina a contractului de economisire BCR BPL, scris foarte concis si clar.
    Dupa cei 5 ani de economisire, exista posibilitatea de creditare cu conditia sa fiti eligibil din punctul de vedere al bancii (fara restante, conditia unui venit, etc).
    In fiecare an statul decide procentul primei, acordate clientilor cu contract de economisire.
    In 2016 a ramas 25%, maxim 250 euro.

    • Alex spune:

     Bună Elena,

     Ai idee dacă în momentul de față se mai pot cesiona contracte? Și în ce condiții.?
     Am 4 contracte eu sotia tata mama
     Iar acum ma gândesc la cesionare repartizare si un credit de 1000 euro după 3 ani de economisire.
     Vreau sa cumpăr un teren intravilan pe care sa pot construi o casă de care sa ma apuc peste încă 5 ani sau sa îmi plătesc creditul Prima casă luat pt. ap.
     Încă nu sunt decis dar doar variantele astea le am în cap.

     Dacă le cesionam într-un singur cont apoi cerem repartizare cu credit.
     Primesc la repartizare pe contul în care sunt strânse toate contractele cesionate si toate primele adunate anual de pe fiecare contract ?
     Cand am făcut contractul așa ni s-a zis: ca se poate face cesiune și se cesioneaza sumele din cont la momentul cesiunii (ceea ce înseamnă că sunt incluse și primele de stat pt. fiecare contract)
     Ideea era asa economisim în familie, apoi după 3, 4 ani luam credit și îl folosim în domeniul locativ.
     Nu asta e si ideea? Economisim în familie, ne ajutam apoi scoatem banii pe un tânăr care vrea casa.. Se ia credit și omul e fericit pt ca noua, Statul ca a impulsionat domeniul locativ.

     daca NU se primesc primele de pe celelalte conturi (mama, tata, sotie) la cesiune.. atunci ajutorul e prea mic și nu are sens efortul celorlalți în economisire. (ca mama la vârsta ei are ce ii trebuie)
     E ca și cum și asa primele de stat ale lor s-ar pierde.
     E stupid articolul când zice ca cesiunea nu se poate face în orice condiții .
     Care sunt condițiile? Sa le spună clar.

     Și DAAA, dacă unii nu au folosit banii în domeniul locativ acolo e problema: sa le ia banii înapoi.

     Mersi

     • Alex spune:

      Condiţiile Generale ale Contractelor de Economisire Creditare ale BCR Banca pentru Locuinţe S.A.

      Capitolul 3:

      În cazul rezilierii contractului de economisirecreditare înainte de expirarea termenului de economisire, primele de stat se vor restitui autorităţilor competente potrivit legii.

      Primele de stat NU se restituie autorităților în cazul în care clientul se află întruna din următoarele situaţii:
      a) suma economisită sau suma contractată este pusă la dispoziţie după repartizare, iar clientul utilizează suma primită pentru activităţi în domeniul locativ;
      b) în cazul cesiunii contractului de economisirecreditare, iar după repartizare, suma economisită sau suma contractată se utilizează pentru activităţi în domeniul locativ de către cesionar;

      c) clientul sau soţul/soţia acestuia a decedat ori a intrat în incapacitate totală de muncă după încheierea contractului de economisirecreditare;

  9. Andrei spune:

   Domnul Mihnea a uitat un 0, era 4000 acolo , atat a retras, i-a luat banca 500 de lei, am citit tot ce este scris aici, unele reply uri nu au legatura cu acest tip de credit, si vad f multi oameni nemultumiti care insa au scos banii in mai putin de 5 ani, dc obiectul creditului il face depozit pe 5 ani, atunci asta inseamna ,dc scoti dupa 4 ani si 10 luni, atunci nu primeste nimic din ce ti s-a promis, mie mi se pare destul de clar, referitor la alte comisioane da, mereu sunt, nu sa iei dobanda doar la acesti bani, ceea ce ma intereseaza este dc cineva a depus cate 1000 de euro pe an, a strans 5000, a asteptat 5 ani, timp dupa care poate retrage banii primind prima de la stat, si a ramas in mana cu o suma undeva la 6250 , evident poate fi mai putin, dar avand in vedere ca dobanda bancii e 2% si de la stat 25%, mai e o mica marja de eroare acoperita de aici , dar ar trebui macar 6000 de euro sa ramana curati, a „patit” cineva asta ? Repet, cineva care a tinut banii in cont 5 ani, si a depus cate 1000 euro pe an, conditiile creditului. Si ma refer dc la sf creditului, poti scoate banii si sa faci ce vrei cu ei, nu renovat si mai stiu eu … Mulumesc frumos!

   • Andrei spune:

    Da, eu am parcurs un ciclu de 5 ani x 1000EURO/an, am incasat 28500 lei. Mai trebuie sa mai primesc o diferenta ( cred ca foarte mica, cateva sute de lei!) din prima de la stat pentru ultimul an.

  10. ciobanu stefan spune:

   domnule pandele cu P mic. Nu stiu prin ce imprejurari ai ajuns sa scrii presa… dar un articol despre bani si investitii, banci si economie ar trebui sa fie lasat de cei care stiu ce spun. Ori esti unul dinaia care doreste sa iasa in fata printr-un scandal mediatic. Da, sunt client BPL si am primit atat prima regulat ca si cel mai bun randament

  11. Daniela spune:

   Buna stie cineva sa.-mi spuna va rog frumos daca bani se depun in fiecare luna sau pot fi depusi si o data pe an de ex. In luna decembrie va multumesc

  12. Mars spune:

   Buna ziua,

   Nu o sa detalieze foarte mult experienta avuta la BCR Banca pentru locuinte, nu sunt adeptul romanelor.
   Am intrat numai pentru a lasa o parere si un avertisment in legatura cu acest „instrument de economisire”. Vreau sa cred ca veti asculta parerea mea si nu o sa faceti cum am facut si eu, sa ma cred mai destept decat persoanele care au trecut prin asata.

   Nu este un produs bun.
   Este inselator atat ca si conditii in raport cu banca cat si ca usurinta accesarii fondurilor depuse de tine ( daca din motive subiective) nu poti duce la capat cei 5 ani.

   Eu va pot spune ca am plecat cu mai putin bani decat am depus la BCR si asta dupa ce am parlamentat cu ei cateva luni bune.

   Sunt alte produse de economisire pe care le puteti folosi. Sa nu va ia ochii cei 250 euro de la stat.

   Dupa experienta avuta pot doar sa va avertizez sa nu patiti la fel : NU FOLOSITI ACEST PRODUS, NU ESTE AVANTAJOS PENTRU CLIENT.

   • bpl spune:

    Faptul ca nu te duce capul sa respecti niste conditii, nu-ti da dreptul sa dai sfaturi altora. Stii limba romana? BANCA PENTRU LOCUINTE. O sa cer la BNR sa adapteze conditiile pentru tine.

    • jan spune:

     Cere-te afara din sistemul bancar, boule! Daca tot te obosesti sa deranjezi BNR.

     • Unid spune:

      Frumos vorbesti Jane !
      Bpl are dreptate. RESPECTI CONDITIILE CONTRACTUALE (soliciti credit pentru locuinta sau astepti 5 ani dupa care ii retragi si faci ce vrei cu ei – inclusiv cu cei 250 euro/an de la stat)
      Voi ati vrea ca doar statul sa respecte contractul si voi nu ! Contractul spune clar, daca ai trecut pe la scoala si stii sa citesti, ca daca ii retragi mai repede de 18 luni vei iesi in pierdere ! Daca nu te duce capul si nu ai rabdare normal ca vei pierde.
      Hai salut si pune mana pe carte !

   • Mihai spune:

    Omuletule, si care sunt argumentele ca nu este un produs de economisire bun? Ai citit detaliile contractului si nu s-a respectat ce scrie acolo?

   • puie emilia spune:

    Chiar te sfatuiesc sa economisesti cu dobinda de 0,9-2 % pe an in oricare alta banca s-au cu 3-7% in fonduri ( aici ai sansa sa te trezesti cu contul gol sau mult diminuat neavand garantia Fondului de garantare a depozitelor in sistem bancar ).

  13. Zoltan spune:

   Consider ca numarul mare a reclamatiilor ar trebui sa ridice niste semne de intrebare si pentru banca, legat de buna comunicare dintre agenti si clienti, respectiv de completa informare a clientilor cu privire la acest produs.
   Eu din pacate nu mi-am primit nici prima, am platit doua comisioane, una de 500 lei si una de 400 lei la ridicare, si am ramas cu 700 lei mminus (cei 200 provin din dobanda), adica doar banca a castigat, eu nu.
   In 2012 am dorit sa-mi deschid un depozit la BCR, mi s-a prezentat „depozitul” BPL, mi s-a spus ca acesta e un produs de depozitare-creditare, adica la sfarsitul perioadei „am posibilitatea” sa ridic si un credit.
   Deci in decurs de 5 ani depun 1000 euro la banca in fiecare an si anul urmator primesc si de la stat o prima de 250 de euro.
   Adica la sfarsitul perioadei de 5 ani voi ridica o suma de 6250 euro si „voi avea posibilitatea” sa optez si pentru un credit. Eu nu vroiam creditul, dar mi s-a spus ca asa este produsul.
   Mi s-a mai spus ca pot ridica oricand suma daca dovedesc ca ea a fost folosita in scop locativ, dar la sfarsitul perioadei o pot ridica fara nicio justificare.
   In 2014 am cumparat un apartament prin programul Prima Casa, tot prin BCR si dupa semnarea antecontractului (inceputul lui august) cu vanzatorul am intrebat la banca daca pot sa-mi folosesc banii adunati in cei doi ani in acest scop, locativ.
   Mi s-a spus ca da, dar deoarece nu am acumulat intreaga suma (de fapt nu doar depozitul de 5000 de euro ci in total 50 000 lei ceea ce reprezinta si creditul, despre care initial mi s-a spus ca nu am nicio obligatie),
   a trebuit sa achit 1% din diferenta dintre aceasta suma de 50 000 lei si suma acumulata de 9 000 lei (1000 euro in decurs de doi ani, la cursul de aprox. 4,5 lei). Am achitat si acesta suma si am depus cerere pentru restituirea sumei acumulate, la mijlocul lui august.
   Din pacate suma mi s-a acordat doar peste o luna jumate (!), in 30 septembrie. Intre timp la 7 saptamani dupa semnarea antecontractului, la mijlocul lunii septembrie am primit banii pentru creditul Prima Casa si am cumparat apartamentul, folosind si sume din alte surse, intrucat banii BPL inca nu sosisera. Cand am primit insa banii BPL am constatat cu surprindere ca prima de la stat, care aparea pe toate documentele ca fiind in cont, nu mi s-a transferat.
   Am intrebat la sucursala unde am contractat BPL-ul si mi s-a spus ca nu am dreptul la prima, deoarece am semnat antecontractul inainde de a cere suma BPL, ceea ce mi s-a parut o absurditate, avand in vedere ca nu poti cere o suma de bani pentru un apartament, pana nu stii daca ti se vinde acel apartament. Am intrebat si la sucursala unde am contractat Prima Casa (fiind o alta sucursala BCR), aici mi s-a spus ca problema e sosirea banilor BPL dupa cele de la Prima Casa nemaifiind posibila justificarea cumpararii apartamentului cu banii BPL. Nu stiu de ce eu am fost penalizat pentru ca a trebuit asteptat asa mult dupa bani, evident cand cumperi un apartament nu poti astepta o eternitate sa-ti soseasca banii.
   Deci, am platit 9 000 lei in decurs de doi ani si am scos 8 300 lei, deci un minus de 700 lei invatatura de minte, fara prima, numai comisioane platite. Am depus si o plangere in scris in care mi s-a raspuns ca eu de fapt am
   beneficiat de prima de la stat.
   Din pacate banca are alta definitie pentru acest cuvant, pentru ca in DEX online a beneficia este explicat prin „a se folosi de”, dar cum sa ma folosesc de banii pe care nu i-am primit?

   • Mihnea spune:

    Asa cum scriam mai jos, si eu am retras cu 400 de lei mai putin fata de cat am depus..niste mincinosi si niste hoti! Imi pare rau sa observ ca suntem multi cei care am trecut prin asa ceva si ca mai e si cate un „bancher” care descrie cum a luat el exact cat in reclama sau care se face ca nu intelege si ca de fapt suntem noi rau-voitori!

  14. Adi spune:

   Eu tocmai am incheiat un contract BPL si nu ma pot plange in legatura cu modul in care s-au derulat faptele. Si nu, nu lucrez la BCR-sunt de fapt bugetar. De la inceput am stiut la ce ma inscriu, pentru ce economisesc si care au fost conditiile. Eu am vrut doar banii (prima de la stat) nu locuinta, nu credit, nu imbunatatirea locuintei.
   Banii economisiti ii depuneam intr-un cont BRD cu dobanda mare, ii scoteam de acolo pe 27 decembrie si ii transferam la BCR/BPL. Comisioanele nu erau mari iar suma transferata nu depasea ~4500 ron. In martie-aprilie anul urmator imi vira statul ~1100 ron drept prima. Pe langa prima, banca oferea ~3% dobanda. In 5 ani am luat toate primele (mai devreme sau mai tarziu in an) adica ~1250 euro+dobanda sumei economisite+cei ~4500 ron/an x 5 ani. Probabil ca daca as fi vrut o marire de contract, sa fac un credit sau sa imi amenajez locuinta, nu mai eram atat de multumit dar eu am stiut ca vreau doar sa economisesc.

  15. David spune:

   Mă bucur foarte mult că am dat de acest site şi aş vrea să vă aduc la cunoştiinţă unele elemente negative despre această oferte a BPL:
   – în luna oct.2010 o doamnă Rujanu de la BPL a venit la locul meu de muncă şi mi-a exus această ofertă, cu toate elementele pozitive şi toate avantajele extraordinare oferite de BPL. A uitat să-mi spună (şi cred că trebuia chiar cu lux de amănunte) şi elementele negative sau să zicem mai puţin avantajoase, respectiv:
   – faptul că, dacă nu economiseşti 5 ani şi soliciţi un credit pt. locunţă, dar nu mai de vreme de 18 luni (perioada minimă de economisire), se poate acorda un credit anticipat , dar la care PLĂTEŞTI NUMAI DOBÂNDĂ PE O PERIOADĂ DE 4-5 ANI (până la repartizarea sumei economisite, cum se spune la CGC);
   – faptul că ACEASTĂ DOBÂNDĂ SE PLĂTEŞTE PE TOATĂ PERIOADA CELOR 4-5 ANI LA SOLDUL INIŢIAL AL CREDITULUI;
   – faptul că, chiar dacă depui suma totală de economisire tot nu poţi trece la plata adevăratului credit(bauşpar parcă se numeşte), până nu se indeplineşte un indicator numit „cifra de evaluare”, care are o formulă de calcul pe care beneficiarul creditului nu o poate calcula pt. că nu are toate datele necesare. De eltfel este şi foarte complicată şi greu de calculat, iar angajaţii BCR şi BPL nu au ştiut cum să o calculeze şi nici cum s-a stabilit că valoarea acestui indice trebuie să fie de minim 0,6 pentru a se facea aşa numita repartizare.
   -faptul că nu mi-a dat acele condiţii generale la semnarea cererilor de economisire, deşi ulterior am văzut că erau menţionate în formularul de cerere. Cred că era normal şi firesc să semnez şi pe ele că le-am primit.
   Având în vedere cele prezentate constat cu „bucurie” că, am luat un credit de la BPL care, nu numai că nu era cel mai avantajos de pe piaţă,după cum mi-a fost prezentat de doamna Rujanu, dar era chiar cel mai scump, ca şi costuri (respectiv costurile sunt de două ori mai mari). Ca argument vă prezint succint costurile imense in cazul meu:
   am luat un credit anticipat de 230000 lei pentru achiziţia unui partament şi plătesc numai dobândă suma de 107000 lei (unasutăşaptemiilei roni) pe o perioadă de 48 luni creditul anticipat (78500 lei)şi 88 de luni cel bauspar (28500 lei). Deci plătesc ăncă jumătate din suma luată şi asta pentru că, la perioada creditului anticipat ,deşi am depus suma minimă de economisit de 115000 lei după aprox. un an, plătesc o dobândă imensă de 78500 lei.
   Unde este avantajul acestui credit, nu era mai corect şi mai cinstit ca să-mi spună banca(angajaţii) că nu este avantajos să iau un credit anticipat că este foarte scump şi eventual să îmi ofere o altă variantă de credit pt locunte care, sigur era mult mai avantajos.
   În concluzie, am convingerea că , atât salariaţii BPL cât şi BPL, mi-au băgat mâna în buzunar şi mi-au furat banii. Ştiu, o să îmi spuneţi că ttrebuia să îmi dau seama că este în dezavantajul meu când am semnat contractul. Poate dacă primeam toate informaţiile pe care mi le-au ascuns, sau le-au omis, cred că nu se mai întâmpla. Când mi-au fost prezentate la semnarea contractului era deja târziu pt. că pierdeam avansul de 5000 de eura deja platiţi.
   Poate este stufos materialul meu, dar am zis să înţelegeţi că salariaţii şi politica BPL induc oamenii în eroar, păcălesc oamenii şi îi atrag cu reclame mincinoase şi nereale.

  16. dan spune:

   Frate Marius Pandele, habar nu ai despre ce vorbesti, esti incomplet in exprimare si precar informat.

  17. Sebastian spune:

   Eu am vrut sa apelez la serviciile lor in iunie 2014, am depus o suma de 6000 lei pentru a obtine 60.000 lei si nici pana in ziua de azi nu am primit banii promisi. Pana in luna octombrie ne-au tot pus sa alergam pentru ca nu era dosarul complet, de cate ori aduceam actul lipsa, ne spuneam ca ne mai trebuie ceva si apoi ne-ai cerut autorizatie de renovare a spatiului pentru care faceam imprumutul desi eu girasem cu pamantul care estimat undeva la 60.000 euro. Daca eram rau platnic aveau de unde sa isi scoata banii dar se pare ca prefera sa ma amane si sa se foloseasca de acei 6000 lei. Mai mentionez ca in momentul in care am vrut sa retrag banii mi s-a spus ca nu se poate si mai mentionez ca actele intocmite au fost intr-un singur exemplar noua nu ni s-a dat nimic la mana. Practic m-au pus sa depun niste bani intr-un cont la care nu am voie sa umblu vreo 5 ani sau ceva de genul…

  18. Stefan spune:

   Ideea in sine nu e rea daca ești pregătit să nu te atingi de bani 5 – 6 ani si să depui 1000Euro in fiecare an. Dacă depui sume mai mici anual si ai o situația financiară incertă, nu e o opțiune recomandabila, bineînțeles că banca te arde atunci când nu respecți contractul. Calitatea consilierilor BCR în general e slabă ca orice resursă umană prost plătită, dar dacă înțelegi foarte beneficiile și penalitățile atunci poți lua o decizie avizată. Dobânda băncii e mică – 2% pe an, prima maximă de la Stat de 250 Euro la 1000 Euro depuși in fiecare an ne-au convins să facem 3 contracte. Unde mai poți obține un randament de 27% pe an la 1000Euro (minus comision inițial 700lei si impozit la final)? (Statul e obligat prin lege sa depună prima până la sfârșitul anului următor). Deci după maxim 6 ani, la o contribuție totală de 5000 Euro vei avea un profit net de aproape 1500 Euro.

   • alin spune:

    se pare ca nici tu, ca multi altii, nu ai luat o decizie informat. Conform conditiilor generale ale contractului de economisire-creditare, tu imputernicesti BpL sa ceara prima de la stat, statul poate (nu este obligat) sa ti-o acorde pana la finalul anului. Daca banca nu o cere sau statul nu are fonduri suficiente.. sau cine stie ce vor ei sa invoce, nu iti primesti prima de la stat. Citeste cu foarte mare atentie aceste conditii pe care le gasesti si pe site, te vor speria putin.

  19. manuela spune:

   Mai, aceasta renumita tara Austria nu are nimic serios in ea. Ca sa zic asa, este celebra doar ca tara natala a lui Adolf Hitler, care o avea asa de mult la inima incat se dadea peste tot german si nu austriac. La randul lui, considera Viena un fel de simbol al incestului, deci cam caca-maka Austria.

  20. Mihnea spune:

   Eu am avut un astfel de depozit/credit timp de un an si opt luni. Am depus initial 1500 de lei, apoi 3000. Cand am verificat, repet, dupa 20 de luni de la deschiderea contului, acesta continea 4100 de lei. Atunci am aflatt ca 500 de lei din suma depusa reprezentau comisionul de deschidere. Mi-am retras banii, dar pentru a evita plata a 1% din suma contractata a trebuit sa astept 3 luni pana mi-au dat banii. Per total statul nu a dat prima, banca si-a luat comisionul (de care nu fusesem informat) si per total eu am depus 4500 de lei si peste aproape 2 ani (20 + 3 luni) am retras 400 de lei. Sa nu mai aud de BCR si minciunile lor.

   • dan spune:

    La reziliere pierzi prima domnule Mihnea, e destinata spatiului locativ, iar faptul ca nu ai stiut de comision nu stiu daca reprezinta vina consilierului/functionarului sau a ta.

    • Mihnea spune:

     Dane, putem filosofa oricat, dar dupa un an jumate prima ar fi trebuit sa figureze de ceva timp in cont. Cat despre comision, e ca si cum ai cumpara o masina si nu ti s-ar spune ca scaunul din dreapta se plateste in plus..tu te-ai astepta sa fie ca la toate masinile..scaunul din dreapta inclus in pret. In alta ordine de idei, la care BCR lucrezi mata? Si fii atent..daca scot banii dupa o perioada de timp, o pot face, scotand incluaiv prima (daca a intrat, evident, in cont) si apoi trebuie sa demonstrez ca am folosit banii pentru renovarea locuintei. Asa era la mine in contract. Concluzie: niste tepari infecti!

   • CRISTIAN spune:

    Domnule Mihnea si eu mai mint dar dumneata intreci orice masura. Cum sa-si ia banca 4100 lei comision. ??????……….. daca ai gresit te rog corecteaza si cere scuti cititorilor !!!!!

    • Mihnea spune:

     Cristinelule esti…facut gramada! Ia mai citeste de 10 ori ce am scris, poate pricepi o data!

     • Cristina spune:

      Ati scris ca ati depus 4500 și ati retras 400, deci da susțineți ca banca a reținut 4100 lei comision.
      În plus sunt convinsa ca toate condițiile erau trecute în contract, numai ca ne-am învățat sa nu citim contractele, sa ne bazam pe ce am reținut din discuția cu consilierul de vânzări și cam atât… Și apoi ne simțim trași pe sfoara..

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top