• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • berd
  Cele mai importante obstacole cu care se confruntă companiile din România sunt a dministrarea taxelor, corupţia şi instabilitatea politică potrivit unui studiu realizat de Banca Europeană pentru Dezvoltare şi Reconstrucţie (BERD) şi Banca Mondială în perioada 2013-2014.

  Administrarea taxelor reprezintă cel mai mare obstacol întâmpinat de companiile din România, potrivit managerilor de firme intervievaţi în cadrul cercetării.

  Managerii au consumat aproximativ 18% din timpul lor pentru chestiunile legate de reglementări fiscale, cu 6 puncte procentuale mai mult decât în urmă cu cinci ani, când a fost realizat raportul anterior. Media în statele din Europa de Sud-Est se situează la 14,3%.

  Activitatea netaxată şi nedeclarată reprezintă 28% din PIB-ul naţional, potrivit datelor BERD, România fiind a doua ţară din Uniunea Europeană, după Bulgaria, în ceea ce priveşte dimensiunea economiei negre ca pondere din PIB.

  În schimb, România a redus frecvenţa cu care trebuie efectuată plata taxelor, în prezent, companiile trebuind să-şi achite taxele de două ori pe an, nu în fiecare trimestru.

  De asemenea, raportul arată că un alt punct pozitiv pentru mediul de afaceri a fost introducerea sistemului electronic de plată a taxelor.

  „Corupţia rămâne o problemă serioasă în România, în pofida îmbunătăţirilor semnificative înregistrate din 2008-2009 încoace de indicatorii măsuraţi de BERD”, se arată în raport.Sursa: Mediafax

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top