• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Paul SingerArgentina a pierdut marţi un recurs înaintat la o curte de apel din New York, instanţa confirmând o decizie a justiţiei americane care obligă autorităţile de la Buenos Aires să prezinte informaţii creditorilor despre activele ţării, inclusiv echipamente militare şi proprietăţi diplomatice.

  Curtea a menţinut o decizie din 2013 care a impus unui număr de 29 de bănci şi statului argentinian să răspundă citaţiilor şi solicitărilor de informaţii venite din partea unor deţinători de obligaţiuni. Aceşti creditori au cerut în justiţie rambursarea integrală a datoriilor, după ce Argentina a intrat în default în anul 2002 pentru datorii de 100 de miliarde de dolari, relatează Reuters, citată de Mediafax.

  Creditorii respectivi au refuzat să accepte termenii unor acorduri de restructurare a datoriilor încheiate de Argentina în 2005 şi 2010, în care au fost convertite 92% din obligaţiunile emise de stat aflate în default în obligaţiuni noi.

  Cel mai important dintre aceşti creditori este fondul de investiţii Elliott Management, care are şi în România un interes asemănător. Elliott Management, fondat şi condus de Paul Singer, supranumit „vulturul de pe Wall Street” sau „bestia neagră”, deţine cel mai mare pachet de acţiuni la Fondul Proprietatea, acolo unde a reuşit să impună o politică în stilul Gordon Gekko, vânzând pe bucăţi activele fondului şi distribuind apoi banii către acţionari, după ce a cumpărat acţiunile la preţuri ridicole.

  În cazul Argentinei, Elliott Management nu era iniţial printre creditori, însă a cumpărat obligaţiuni suverane argentiniene, din nou la preţuri ridicole, înainte de intrarea în incapacitate de plată a ţării, tocmai pentru a încerca să jupoaie statul sud-american, pe modelul recuperatorilor care cumpără credite neperformante în România. Lucru pe care reuşeşte cu succes să îl facă, beneficiind şi de ajutorul justiţiei americane „independente”.

  Astfel, un complet de trei judecători a dat dreptate creditorilor conduşi de Singer, dar a subliniat că Argentina, ca toate statele suverane, are dreptul la „un anumit grad de flexibilitate şi curtoazie”. Completul a cerut judecătorului Thomas Griesa, care a instrumentat cazul în primă instanţă, să prioritizeze furnizarea de documente care „nu încalcă suveranitatea” ţării.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top