• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Bloomberg punctează într-o analiză că unele state din Europa de Est înregistrează cele mai semnificative creșteri de la criza financiară din 2008, însă există un cost ascuns: inflația rămâne scăzută și țări ca România și Polonia se confruntă chiar cu cea mai îndelungată perioadă de declin al prețurilor, în timp ce ratele dobânzilor sunt la un nivel record scăzut în regiunea ECE.

  Conform principiului „Goldilocks” (ceva trebuie să se încadreze în anumite limite, în opoziție cu atingerea extremelor), perioada de creștere solidă însoțită de inflație scăzută, de care s-a bucurat regiunea în ultimii ani, ajunge acum la sfârșit, explică Liam Carson, analist la Capital Economics în Londra. Acesta afirmă: „Se pare că 2017 ar putea fi anul de vârf al creșterii economice în Polonia, Ungaria și România”.

  Limitările legate de capacitate devin o piedică în Europa de Est, cu un PIB combinat de aproape 1.000 de miliarde de dolari.

  Lipsa forței de muncă va afecta creșterea economică, iar orice noi măsuri de stimulare vor înrăutăți doar riscurile inflaționiste, într-o perioadă în care redresarea de pe piața materiilor prime majorează deja prețurile.

  Comisia Europeană estimează că economia României va crește cu 4,3% în acest an. Amintim că România a avut creșterea cea mai mare din UE, în trimestrul 1, de 5,7% pe serie brută.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top