• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • isarescuGuvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declarat marți că anumite măsuri de relaxare a politicii monetare vor fi continuate, chiar dacă nu va mai fi scăzută dobânda de politică monetară. Oficialul a explicat că rezervele minime obligatorii trebuie aliniate la nivelul european, deci aceste măsuri vor continua și, la fel, intervalul simetric dintre facilitatea de depozit și cea de credit ar putea fi îngustat.

  „Nu pot să confirm că suntem la încheierea unui ciclu de reducere a dobânzii, dar nu pot nici să infirm. În definiţia noastră, politica monetară, cel puţin în România, nu se reduce numai la rata dobânzii de politică monetară, include şi rezervele minime obligatorii şi coridorul. Putem să ne imaginăm modificări ale coridorului, fără a modifică rata de dobândă de politică monetară”, a declarat Isărescu.

  „Legat de rezervele minime obligatorii, avem un program pe termen lung de aliniere la nivel european, unde nivelul este în jur de 2%, mai avem mai mulţi paşi în această direcţie”, a mai spus guvernatorul.

  Mugur Isărescu a afirmat că o decizie privind dobânda de politică monetară depinde de evoluția inflației, care depinde și de deciziile de politică fiscală. „Atât traiectoria (inflației – n.r.), cât şi deciziile CA depund de o suită de date, procese, care în prezent sunt incerte, nu le stăpânim (…) Categoric, deciziile viitoare depind de viitoarele decizii de politică fiscală, dar nu numai”, a punctat guvernatorul BNR.

  Consiliul de Administrație al BNR a decis, marți, reducerea dobânzii de politică monetară de la 2,25 la 2%.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top