• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • isarescuPreviziunile apocaliptice pe care le-au lansat recent reprezentanții Băncii Naționale în legătură cu creditele în valută și cu conversia acestora în lei sunt destinate doar ”prostimii”, niciuna dintre ele nefiind inclusă în vreun document oficial al instituției.

  Raportul anual privind Stabilitatea Financiară, publicat ieri de BNR, conține o serie de riscuri la adresa sistemului bancar, toate argumentate economic, însă niciunul dintre ele nu se referă la procesele aflate în derulare cu clienții pe tema denominării sau la inițiativele legislative având ca obiect conversia creditelor.

  Cele patru falimente bancare invocate de Nicolae Cinteză, suportarea pierderilor bancare de către debitori, adusă în discuție de Mugur Isărescu, sau pierderile de 10 miliarde de euro estimate de directorul general al BCR nu numai că nu pun în pericol siguranța sistemului bancar autohton, ele nici măcar nu există.

  Trecerea la lei, element pozitiv în realitate

  În mod paradoxal, tendința de reorientare a creditării dinspre valută spre lei este lăudată în raportul BNR, creditele în valută fiind văzute ca vulnerabilități la adresa sistemului. ”Stocul ridicat al creditului în valută acordat companiilor și populației, una dintre vulnerabilitățile sectorului bancar românesc, a continuat să se ajusteze (cu 5,6 puncte procentuale în perioada decembrie 2012 – august 2014, până la nivelul de 57,2 la sută din valoarea totală a creditului acordat sectorului privat)”, se arată în raportul menționat, evoluția fiind văzută, pe bună dreptate, ca una pozitivă.

  În aceste condiții, este greu de înțeles de ce oficialii BNR au avut obiecții chiar și la conversia creditelor la cursul din prezent,nu numai la cursul istoric. Inițial, același Nicolae Cinteză a declarat la Parlament că trei bănci vor cere declanșarea procedurii de infringement pentru România dacă se aprobă conversia creditelor fără costuri pentru clienți.

  Singura explicație este că Banca Națională, devenită din supraveghetor al băncilor un avocat al acestora, înțelege pe de o parte faptul că riscurile pentru sistem sunt reduse în cazul acceptării modificărilor legislative, însă pe de altă parte încearcă să conserve cât mai mult din privilegiile și excepțiile de la reguli câștigate în timp pentru instituțiile pe care le supraveghează.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  7 Responses to BNR cântă pe două voci în problema conversiei. Una dintre ele sună a falset

  1. […] BNR cântă pe două voci în problema conversiei. Una dintre ele sună a falset […]

  2. matt crorkz spune:

   eueJay whoah this blog is fantastic i love reading your posts. Keep up the great work! You know, many people are looking around for this info, you can help them greatly.

  3. facebook fans spune:

   Ive been meaning to study this and just never got a new chance. Its an element that Im incredibly interested in, I just now started reading and Im glad I was able to. Youre a good blogger, probably the greatest that Ive seen. This blog certainly has some information on topic i just wasnt aware about. Thanks for bringing these materials to light.

  4. we are fans spune:

   I must say your web site is actually amazing. It’s my job to prefer to learn interesting things in regards to this because We’ve the similar blog within my Country on this subject so this help´s us a lot. I was able to looking about them and discovered a great number of blogs but nothing can beat this.Thanks for sharing a whole lot with your blog.. Greets, Ana

  5. Couponrani spune:

   Whoa, technique superb little bit of create which I have encounter using much longer very long. Make definitely travel to my very own internet page.

  6. Seriously, it really is exceptional section of jot down which has been unearth operating in extended while. Can in addition browse a web.

  7. Masonul de I$AR€$CU nu face altceva decat sa cante frumos oda stapanilor lui, masonii care detin bancile alea mai mari din Vest si care s-au napadit asupra acestei lumi a treia din punctul de vedere a legislatiei, numita Romania. aici includem si pe nemernicii de la FMI. Este hilarios acest om. Oare ne crede de-a dreptul prosti de tot?
   Se vede de la o posta a carei parte o tine tot una. Oare nu poate fi tras la raspundere cumva?
   El nu ar trebui sa aiba nimic de comentat cu justitia, nu? Pai nu si ala mai mare VV a fot luat sub vizorul CSM…Oare masonul sef nu poate fi luat in vizor? Are niste iesiri cam periculoase, care pot sa intimideze magistratii. Pai cred ca i-au intimidat deja…vedeti situatia proceselor ANPC cu care instantele din BUCURESTI joaca ping-pong magistral!
   Sa-ti fie rusina MASONULE!
   Intr-o alta ordine de idei daca sunteti interesati de starea proceselor oamenilor care nu asculta de mason, ci isi fac treaba prin instante, vizitati site-ul nsotru unde sunt expuse peste 300 de litigii din toata tara in speta clauzelor abuzive OTP:
   http://www.clauzeabuziveotp.com/
   Ne gasiti pe facebook
   #clauzeabuziveotp

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top