• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • bnrGuvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat marți că banca centrală şi-a sporit atenţia la situaţiile din Grecia şi Austria, ţările de origine ale băncilor care dețin, însumat, peste jumătate din instituțiile din sistemul bancar românesc și că BNR este pregătită să intervină.

  „Situaţia poate să fie prezentată cam așa: avem bănci româneşti, dar cu capital străin, dependenţa de ce se întâmplă în cele două ţări nu e directă, dar prin intermediul investitorilor, influenţa indirectă poate să fie importantă. La acest lucru se adaugă impactul psihologic, cum reacţionează pieţele. Aşadar, nu numai că urmărim cu mare atenţie cele două sisteme bancare din cele două ţări, dar suntem pregătiţi de intervenţie pentru orice fel de scenariu”, a declarat Isărescu.

  El a repetat că sistemul bancar românesc este solid din punct de vedere al solvabilităţii şi al lichidităţii, în contextul situaţiilor din Grecia şi Austria, dar a arătat că lichiditatea se poate diminua în condiţii de tensiune şi neîncredere.

  Isărescu a dat exemplul unor bănci românești nevoite să se împrumute de la BNR întrucât nu au putut atrage lichidități de la alte bănci. „Există în continuare lichiditate suficientă în piaţă, dar nu este uniform repartizată, este repartizată la câteva bănci. (…) Când am făcut luni turul de piaţă, am constatat că erau bănci care, având acces limitat la obţinerea lichidităţii în piaţă, ne-au anunţat că ar prefera să se împrumute de la Banca Naţională la licitaţiile săptămânale pentru că nu aveau acces în piaţă”, a spus guvernatorul.

  Pe piaţa bancară din România sunt prezente cele mai mari bănci din Austria, respectiv Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International şi UniCredit Bank Austria. Aceste instituții de credit se confruntă cu probleme legate de modificarea politicii statului austriac în domeniul sprijinului acordat băncilor, astfel că agenția Fitch a anunțat că ratingurile celor trei bănci ar putea fi reduse. De asemenea, Banca Centrală Europeană (BCE) a cerut instituțiilor de credit din zona euro detalii cu privire la expunerea pe Austria şi a provizioanelor pe care intenţionează să le constituie.

  Și cele mai mari bănci din Grecia, National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank Ergasias şi Piraeus Bank sunt prezente în România. Sistemul bancar elen este grav afectat de criza datoriilor și se vorbește tot mai mult despre o ieșire a Greciei din zona euro.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  4 Responses to BNR, gata să intervină dacă băncile grecești sau austriece au probleme

  1. […] urmă cu o lună, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, declara că banca centrală şi-a sporit atenţia la situaţiile din Grecia şi Austria, ţările de origine ale băncilor care dețin, însumat, peste jumătate din instituțiile […]

  2. […] urmă cu o lună, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, declara că banca centrală şi-a sporit atenţia la situaţiile din Grecia şi Austria, ţările de origine ale băncilor care dețin, însumat, peste jumătate din instituțiile […]

  3. […] de vedere. În urmă cu aproape o lună, după ședința CA al BNR, guvernatorul Mugur Isărescu declara că banca centrală şi-a sporit atenţia la situaţiile din Grecia şi Austria, ţările de […]

  4. […] și una cu investitori austrieci, două dintre țările ale căror sisteme bancare au stârnit îngrijorarea șefului BNR, intenționează să rezolve problema creditelor în franci elvețieni prin negocieri individuale. […]

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top