• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • bnr2Banca Națională a României (BNR) estimează o inflație de -3% pentru finalul lunii martie 2016, cu un interval de incertitudine de +/-0,6%, se arată în datele publicate pe site-ul instituției.

  Excluzând efectul runda I privind TVA, inflația ar fi atins 1,3%, la finalul primului trimestru din acest an.

  Ținta de inflație a Băncii Centrale pentru 2016 este de 2,5 la sută +/-1 punct procentual.

  Banca Națională a României a modificat la 1,4% prognoza de inflație pentru finalul acestui an, în creștere cu 0,3 puncte procentuale față de prognoza anterioară, de 1,1%, conform datelor prezentate marți de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-o conferință de presă, conform Agerpres.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to BNR: inflație de -3% pentru finalul primului trimestru din 2016

  1. abas spune:

   Inflatia negativa (de -3%) datorata taxei redusem care daca n-ar fi fost, atunci inflatia ar fi atins tinta (de +2.5%). Deci nu vrem o inflatie negativa, dar de ce am dori una pozitiva? Fara inflatie nu se poate? Adica, stabilitatea dauneaza cuiva?
   Inflatia (sau modificarea puterii de cumparare) se calculeaza pe baza indicelui pretului de consum – piata (cererea si oferta) si costurile de productie sunt balansate de politica monetara, rezultind in general in falimentarea institutiilor publice. Asata este: de ce publice si nu private? Pentru ca sectorul privat se apara cu cresterea somajului, ceea ce sectorul de stat .. nu are voie. Si suportul somajului pica tot pe .. public.
   Pai de ce oameni buni? Cind se tot bate toba sa se desfiinteze sectorul de stat si sa se intareasca sectorul privat (eficient si competitional si grozav)?
   Toata teoria (moderna) pentru reducerea inflatiei (a celei pozitive, adica nedorite) cade pe cheltuielile .. publice, care de fapt sunt singurul suport al sistemului de pensii, al asigurarilor de tot felul si al somajului. Deci, ele, cheltuielile publice sunt de vina ca cer sporirea de taxe si impozite. Unde este vina sectorului privat? Nicaieri !! Din contra, inflatia se reduce prin cresterea ratei dobinzii (banca sa traiasca) care genereaza o reducere a cererii de investitie (investitorii sau exploatatorii saracii sufera cu sacul plin pe care nu-l mai pot pune la ingrasat pe seama celor care abia pot sa-si cumpere o piine cu saculetul lor).
   Acestea fiind zise mai mult in cuvinte decit in cifre. Deci inflatia inseamna reducerea nivelului de trai, destabilizare economica (scaderea consumului duce la reducerea productiei si cresterea somajului). Deci inflatia pozitiva nu-i buna.
   Inflatia negativa (deflatia) nici ea nu-i buna: preturile scad, desi valoarea monedei creste!! Daca la inflatie de vina sunt cumparatorii (nu-i merita sa mai cumpere nimic), la deflatie sunt de vina producatorii (nu-i merita sa mai vinda nimic). Si atunci, intreb iar: la ce este bun sectorul privat? Numai cind profita pe seama celor ce muncesc??
   In rest totul este apa chioara de aburit felinarele.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top