• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Banca Națională a României arată că ritmul de creșrere al creditelor instituțiilor financiare nebancare (IFN) a depășit ritmul de creștere al PIB, în timp ce ritmul de creștere al creditelor acordate de către bănci a fost mai mic decât creșterea PIB în 2016, fiind anunțate modificări la Regulamentul nr. 20/2009, care se ocupă de aceste firme.

  „Prezentul proiect de regulament prevede două noi criterii, suplimentare celor actuale, la îndeplinirea cărora instituțiile financiare nebancare sunt înscrise în Registrul special și sunt supuse supravegherii prudențiale a Băncii Naționale a României: volumul creditelor nou acordate într-o perioadă de timp, indiferent de faptul că acestea nu se mai regăsesc în soldul IFN la data raportării (fiind deja rambursate de debitori ori cesionate) — indicator ce relevă dimensiunea reală a activității IFN; nivelul mediu al costurilor suportate de debitori (reprezentat de nivelul dobânzii anuale efective — DAE) practicat — indicator ce relevă, prin legătura de cauzalitate dintre preț și risc, o posibilă asumare de riscuri excesive de către IFN”, se spune în document.

  De asemenea, se menționează „cerințe de capital suplimentare, de 10 ori mai mari decât cerințele maxime actuale”, pentru creditele cu rate de dobândă peste nivelurile de dobândă de 200% DAE la creditele în lei luate pentru cel mult 15 zile, 100% pentru cele cu scadență cuprinsă între 16 — 90 zile și 10 ori rata lombard a BNR pentru împrumuturile luate pe o perioadă mai mare de 90 de zile. În cazul creditelor în valută, BNR menționează o rată DAR de 133% pentru creditele luate pe cel mult 15 zile, 67% pentru cele luate pe 16 — 90 zile și de 6,7 ori rata lombard a BNR pentru scadențe mai mari de 90 de zile.

  „La fiecare 100 de lei împrumutați și la o rată a dobânzii anuale efective (DAE) peste pragurile din tabel, IFN trebuie să asigure un capital de 67 lei”,se spune în nota citată de Agerpres.

   

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to BNR propune reguli noi pentru IFN-uri

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top