• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Adrian-Vasilescu-Narcis-Pop-3Deprecierea recentă a monedei naționale, care dă deja dureri de cap împrumutaților în valută și nu numai, se vede în lumini roz din fotoliile confortabile de la Banca Națională. La fel cum Vladimir Putin le explică rușilor că nu e nicio problemă cu rubla, oficialii BNR ne explică tuturor că de fapt ceea ce vedem nu e real, iar graficul euro/leu ar trebui întors pe dos pentru a fi înțeles cu adevărat.

  Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, explică prostimii într-un editorial publicat pe zf.ro că nu euro, ci leul e cel care se apreciază de fapt, iar noi ar trebui să fim bucuroși pentru acest lucru. Pentru ca scamatoria să aibă succes, Vasilescu se raportează la un moment ales în mod arbitrar, în care leul a fost mai slab cotat, și trage concluzia, superficială de altfel, că de fapt suntem pe un trend pozitiv.

  ”Contează nu ce ne arată calculele făcute timp de câteva zile, ci rezultatele dintr-un an întreg. Între ianuarie şi decembrie 2014, cursul leu-euro a urcat, apoi a coborât, un timp s-a mişcat în linie dreaptă, iar acum, trăgând linie, vedem că după o creştere cu 2,16 la sută timp de 12 luni, în cele şapte zile de depreciere din decembrie moneda noastră a pierdut 1,35 de procente. A rămas, deci, o apreciere de aproape un procent. De apreciere!”, spune Adrian Vasilescu.

  În realitate, cursul euro/leu a scăzut cu doar 0,2% de la începutul anului și până ieri, nu cu un procent, cum spune consilierul guvernatorului. Mai mult, Vasilescu plusează și spune că pe termen lung leul este în creștere. ”Acum avem inflaţie sub 2 la sută. Şi leul se apreciază. Pe termen lung. E un motiv de spaimă o depreciere de 7 zile?”.

  Inflația sub 2%, în scădere bruscă în ultimul an, nu este un semn bun, ci dimpotrivă, duce cu gândul la scăderea consumului și la o posibilă reintrare în recesiune. Cât despre leul care crește pe termen lung, îi putem întreba pe clienții băncilor cu credite în euro și franci elvețieni cum simt la buzunare această binecuvântare a unui curs puternic.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top