• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • BogdanOlteanuScăderea TVA de la 24% la 20% va duce la încetinirea ratei inflaţiei pe termen scurt, dar preţurile ar putea creşte din nou anul viitor, odată cu apariţia efectului de bază, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, citat de Bloomberg. Potrivit acestuia, banca centrală va adopta o politică de aşteptare şi de ancorare a inflaţiei, concentrându-se pe contracararea unor potenţiale efecte de runda a doua ca urmare a tăierilor de taxe.

  „Tăierea TVA va duce la încetinirea imediată a inflaţiei, însă numai pe durata unui an, după care preţurile ar putea să crească din nou. În România, temerile, deşi în curs de disipare, sunt îndreptate mai degrabă pe partea de creştere a inflaţiei decât pe partea de deflaţie. Am prefera să stăm liniştiţi un an decât să acţionăm şi pe urmă să trebuiască să inversăm politica monetară”, a spus Olteanu.

  Declarația viceguvernatorului vine după ce premierul Victor Ponta a anunțat că Guvernul, după ce va dispune de toate cifrele necesare, ar putea decide diminuarea cotei standard de TVA, de la 24% la 20%, sau scăderea TVA la produse alimentare de bază, de la 24% la 9%.

  BNR, care a redus marţi, pentru a șasea oară consecutiv, rata dobânzii de politică monetară, la un minim record de 2% pe an. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, a declarat că traiectoria inflaţiei va influenţa deciziile următoare privind politica monetară, însă acestea depind şi de alţi factori, precum deciziile de politică fiscală.

  Potrivit lui Olteanu, deciziile de politică monetară ale BNR vor fi bazate în viitor mai mult pe proiecţiile pe termen lung privind inflaţia şi mai puţin pe scăderile temporare de preţuri.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top