• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • BRD

  Una dintre cele mai mari bănci din România, BRD, a reclamat România la CEDO într-o speţă cel puţin ciudată. Banca s-a luptat cu procurorii DIICOT pe un depozit garanţie de 4.5 milioane de euro. 

  Pe data de 19 octombrie 2006, BRD a acordat un împrumut bancar unui terţ . Împrumutul a fost garantat de un cont bancar-garanție aşa numitul cash collateral şi  a fost  acoperit și de un credit ipotecar de securitate. Garanţia  din cont a fost de mai mult de patru milioane şi jumătate de euro.

  Filmul evenimentelor

  În  2012 după  o anchetă penală pentru fraudă și spălare de bani a fost deschisă împotriva terțului, procurorii DIICOT au dispus instituirea sechestrului (sechestru asigurator) pe activele terțului, incluzând contul-garanție, conform juridice.ro

  La 28 septembrie 2012, BRD  şi-a ridicat datoria din contul bancar-garanție, pentru neplata creditului.

  La 7 noiembrie 2012, DIICOT a informat banca, de faptul că a luat banii din contul bancar garanție fără consimțământul său și în ciuda faptului că măsura de sechestru nu a fost ridicată sau suspendată.

  Prin urmare, DIICOT a notificat banca să returneze banii în contul garanție sau, dacă nu, va suferi repercursiuni penale.

  La o dată nespecificată, BRD  a notificat DIICOT că a returnat banii luați din contul garanție al terțului. Banca a atacat la tribunal procedura procurorilor.

  Prin hotărârea din 24 iulie 2013, Tribunalul București a respins contestația băncii.

  Pe 17 ianuarie 2014, BRD a depus contestaţie la CEDO împotriva statului român reclamând inechitatea cu care speţa a fost tratată de instanţele naţionale.

   

   

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top