• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • baniLegea privind limitarea plăților cu numerar a fost publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare de luna viitoare. Prevederile referitoare la limitarea comisioanelor interbancare se vor aplica însă abia peste un an, anunță Agerpres.

  Prevederile noului act normativ îi vor obliga astfel pe românii ce vor să-și cumpere o casă sau chiar o mașină să devină clienți ai băncilor pentru a nu încălca legea. Operațiunile bancare costă însă destul de mult – de exemplu retragerea de numerar e taxată de multe bănci cu 0,5% – iar legea nu prevede decât o limitare a comisioanelor la tranzacțiile cu cardul, și acelea aplicabile peste un an, însă nu și pentru celelalte tipuri de operațiuni la ghișeu sau online.

  Potrivit Legii pentru întărirea disciplinei financiare privind încasările și plățile, sunt interzise încasările în numerar, integral sau fragmentate, pentru facturile de peste 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare depășește 5.000 lei, respectiv 10.000 lei.

  De asemenea, sunt limitate încasările în numerar de la persoane fizice, în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de persoană. Fac excepție încasările de la persoanele fizice ce pot să depășească acest plafon pentru contracte de vânzare cumpărare cu plata în rate.

  Documentul limitează și plățile făcute între persoane fizice la 50.000 de lei (11.300 de euro, la cursul de joi al BNR). Cu alte cuvinte, orice vânzare, cumpărare/împrumut între două persoane fizice poate fi făcută cash doar până la acest plafon, restul prin bancă.

  Limitarea plăților în numerar include și persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, cele familiale, liber profesioniștii, persoanele fizice care desfășoară activități în mod independent, asocieri și alte entități cu sau fără personalitate juridică.

  Legea nu vizează depunerea de numerar în conturile deschise la bănci, inclusiv în automatele de încasări în numerar și nici plata cheltuielilor de deplasare în interes de serviciu, în limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizației și a cazării pe timpul deplasării, precum și a cheltuielilor neprevăzute.

  De asemenea, nu este limitată plata în numerar a impozitelor, taxelor, contribuțiilor, amenzilor și a altor obligații datorate bugetului general consolidat al statului.

  Plafonul poate fi depășit, conform legii, și pentru retragerea de numerar din conturi deschise la bănci pentru plata salariilor și a altor drepturi de personal.

  Totodată, Legea prevede limitarea comisioanelor interbancare la maxim 0,2% pentru cardurile de debit și la 0,3% pentru cardurile de credit, însă această prevedere va intra în vigoare la un an de la publicarea actului normativ.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to Cadoul guvernamental pentru bănci ține un an

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top