• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Calu Monica, expert în Dreptul Consumului în cadrul Asociației Pro Consumatori, trece în revistă posibilele implicații ale hotărârii luate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în speța Andriciuc vs Banca Românească în cauza C-186/16.

  ”Curtea constata ca, referitor la clauza in discutie, (clauza de risc valutar) o astfel de clauza face parte din obiectul principal al contractului de imprumut, astfel incat caracterul abuziv al acesteia poate fi examinat in raport cu Directiva 93/13/CEE a Consiliului, din 5 aprilie 1993, privind clauzele abuzive in contractele incheiate cu consumatorii numai in cazul in care nu a fost exprimata in mod clar si inteligibil.

  Asadar, este pusa o prima conditie pentru ca o clauza de risc valutar sa fie abuziva, si anume ca aceasta clauza sa nu fi fost exprimata clar si inteligibil.
  Desi, in ansamblu decizia este una favorabila consumatorilor din perspectiva gradului sporit de protectie care trebuie asigurat acestora in raport cu bancile care beneficiaza atat de o superioritate economica, financiara dar si de cunostinte de tehnica financiar-bancara la nivel profesionist totusi, Curtea aduce o precizare care s-ar putea dovedi favorabila bancilor, deoarece, si pana acum, acesta a fost unul din punctele cheie ale apararii lor in dosarele in care consumatorii au cerut inghetarea cursului valutar in contractele de imprumut in franci elvetieni la nivelul celui de la data incheierii contractului si conversia acestor imprumuturi in moneda nationala.
  Curtea subliniaza: „Astfel, obligatia de rambursare a unui credit intr-o anumita moneda constituie un element esential al contractului de imprumut, dat fiind ca nu priveste o modalitate accesorie de plata, ci natura insasi a obligatiei debitorului.” Adica, teoria nominalismului monetar ramane de referinta, chiar si in cazul imprumuturilor contractate de consumatori in valuta”, a scris expertul.

  Continua pe HotNews.ro.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top