• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • primul-bancomat-din-lume-gettyPrimul bancomat din lume a fost amplasat pe o stradă din Enfield, o suburbie din nordul Londrei, în zidul unei sucursale a băncii Barclays. S-a întâmplat în 27 iunie 1967. Astăzi, pe clădirea care încă îi aparține băncii britanice a răsărit o placă albastră care amintește că acolo a început povestea automatelor de bani.

  Britanicul John Shepherd-Barron este recunoscut drept creatorul acestor casierii automate, aflate, o vreme, în avangarda tehnologiilor bancare. Una dintre legende spune că ideea i-a venit făcând baie. Totuși, incipitul istoriei bancomatelor nu se poate rezuma la un „Evrica!“. La începutul anilor ’60, au apărut câteva mașinării americane și japoneze, predecesoare ale ATM-ului din Londra.

  Acum 49 de ani, primul automat de retragere de numerar a funcționat cu un cod personal format din șase cifre și cecuri care conțineau o substanță radioactivă. Respectivul cod a devenit un PIN de patru cifre, iar cecurile s-au transformat în carduri. Suma maximă care se putea retrage era de numai zece lire.

  După un an, în 1968, au apărut bancomatele care primeau cartele magnetice. Inovația nu asigura însă că utilizatorul cartelei este și proprietarul contului, iar hackerii au simțit breșa.  O altă observație este că mașinăriile de pe vremea bunicilor noștri nu „scuipau“ cardul, după tranzacție. De asemenea, aparatele permiteau doar retragerea de numerar și aflarea informațiilor legate de contul clientului.

  Schimbările economico-sociale din statele occidentale au dus la multiplicarea bancomatelor. În anii ’70, sindicatele bancare au cerut eliminarea zilei de sâmbătă din program, în timp ce costurile forței de muncă trebuiau diminuate. Totodată, aparatele au contribuit la controlul financiar al băncilor, grație ajutorului informatic venit din partea unor companii precum IBM.

  Bancomatele, scurtături vitale pentru oamenii ocupați

  ATM-urile s-au perfecționat până în punctul în care înlocuiesc zeci de drumuri și hârtii, spre încântarea celor prinși în aglomerațiile urbane. În funcție de instituția bancară și țară, bancomatele percep sau nu comisioane. În funcție de tehnologia cu care sunt dotate, gadgeturile pot fi folosite pentru plata ratelor, a biletelor de transport sau de concert, pentru conversia valutară, controlul conturilor personale ș.a. Integral pe adevarulfinanciar.ro

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top