• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • carabuleaOmul de afaceri Ilie Carabulea, fondatorul băncii Carpatica și acționar majoritar cu un pachet de 57%, spune că patru investitori sunt interesați de achiziția băncii, iar doi dintre aceștia sunt „siguri”, informează mirsanu.ro. Carabulea este cercetat în prezent în stare de arest la domiciliu, în dosarul privind compania de asigurări Carpatica Asig, în care mai sunt cercetați fostul președinte al ASF, Dan-Radu Rușanu, angajați ai firmei și ai autorității de supraveghere.

  Discuții cu privire la vânzarea băncii Carpatica au avut loc de mai multe ori în ultimii ani, pe fondul informațiilor că banca centrală susține varianta atragerii unui investitor strategic care să vină cu capital proaspăt, în timp ce acționarul majoritar al băncii își apără dreptul de a decide la ce preț și cui va vinde banca pe care a fondat-o, mai spune sursa citată.

  Nextebank a înaintat o propunere de fuziune cu Carpatica, însă acționarii băncii au respins pe 20 decembrie 2014 oferta de fuziune. Cu toate acestea, firma de investiții Axxess Capital, condusă de Horia Manda, care tatonează de mai multă vreme terenul pentru preluarea Carpatica având discuții atât cu Ilie Carabulea, cât și cu alți acționari, respectiv cu echipa de management a băncii, nu a renunțat la planurile de preluare și și-a exprimat din nou interesul în acest an pentru banca din Sibiu, conform mirsanu.ro.

  „Avem patru investitori. Doi sunt siguri având în vedere derularea discuțiilor și continuitatea acestora ceea ce demonstrează seriozitatea lor în cadrul procesului”, a declarat Ilie Carabulea, fondator și acționarul majoritar al Carpatica, potrivit sursei citate, fără a menționa însă numele investitorilor. Carabulea susține că tranzacția va fi încheiată în prima jumătate a anului.

  BNR a suspendat anul trecut drepturile de vot ale acționarului majoritar în AGA, din cauza dosarului Carpatica Asig, în care Ilie Carabulea este cercetat de DNA. Omul de afaceri este însă nemulțumit de această decizie. „Sunt un contribuabil onest și beneficiez de prezumția de nevinovăție. Dacă un om este arestat nu înseamnă că a fost condamnat. Eu nu sunt condamnat și beneficiez de prezumția de nevinovăție”, a spus el.

  „Dețin 57% din acțiuni, deci am o bancă. Discut și cu Manda (Horia Manda, managing partner al Axxess Capital – n.r.) și cu alții care vor să cumpere o bancă. Eu vând o bancă la prețul unei bănci, nu o oală la preț de tablă. Banca este foarte sănătoasă, foarte bună, trebuie construite anumite scenarii privind managementul băncii. Banca are 128 de unități teritoriale, nu este cu 600 mil. euro gaură, nu este Volksbank. Va înregistra o explozie de dezvoltare. Nu putem vinde la oricine”, afirmă Ilie Carabulea, citat de mirsanu.ro.

  El nu a explicat însă ce preț își dorește și nici nu a dezvăluit cât a investit în bancă, dar consideră că valoarea actuală a Carpatica pe bursă (185,3 mil. lei) nu poate fi considerată un reper, ci efectul „criteriilor speculative din piață”. În septembrie 2011, când valoarea bursieră a băncii era similară, Carabulea declara că valoarea Carpatica este de cel puțin 200 mil. euro.

  Carabulea spune că vânzarea nu va însemna și o despărțire de Carpatica. „Banca este creația mea de 16 ani, chiar dacă vând nu înseamnă că am tăiat legătura cu Carpatica. În bancă, am depus viața mea. Am investit capital. Banca a trecut de criză. Întrebați la BNR câți investitori au susținut tot acest necesar de capital în această perioadă, cum am făcut eu la Carpatica”, a declarat omul de afaceri.

  Banca Carpatica a fost fondată în anul 1999, de un grup de oameni de afaceri, cel mai important fiind Ilie Carabulea, proprietarul holdingului Atlassib. Carpatica este una dintre puținele bănci cu capital privat românesc ajunse în top 20, alături de Banca Transilvania și Banca Comercială Feroviară.

  Printre pretendenții la achiziționarea Carpatica s-au numărat, de-a lungul anilor, OTP, fondul de investiții londonez AnaCap, Emerging Europe Accession Fund (EEAF), care controlează Nextebank și este administrat de Axxess Capital și fondul de investiții JC Flowers. Carpatica a înregistrat anul trecut pierderi de 169,5 mil. lei (38,5 mil. euro), pe fondul constituirii de provizioane pentru creditele neperformante (38% din total). Și capitalurile proprii ale Carpatica au scăzut cu 172 mil. lei, iar portofoliul de credite s-a redus ușor, concomitent cu o creștere pe segmentul depozitelor. Rata de solvabilitate a băncii era în decembrie de 10,59%, iar activele totale ale băncii s-au redus cu aproape 20%.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to Carabulea, în arest la domiciliu, spune că își vinde banca. Nextebank ar fi ultimul pețitor al Carpatica

  1. […] Nextebank s-a vorbit intens și în legătură cu vânzarea Băncii Carpatica de către omul de afaceri Ilie Carabulea, aflat în arest la domiciliu după ce DNA l-a acuzat de […]

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top