• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Viorel Andrei HrebenciucDIICOT a reținut cinci persoane în dosarul de delapidare a SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, iar numele care apar în dosar încep să arate în direcții surprinzătoare, cel puțin la prima vedere. Patru dintre cei reținuți au conexiuni de diverse feluri, de la afaceri la infracțiuni făcute împreună, cu nume grele din business și din politică.

  Cel care s-a aflat, cel mai probabil, la conducerea întregii operațiuni este afaceristul Dragoș Bîlteanu, președinte și director general al SIF Banat Crișana, patron la traderul de energie Romenergo și implicat în mai multe proiecte imobiliare, în principal pe zona de birouri și spații comerciale. Și, da, și soțul cântăreței Cristina Rus, așa cum se pare că îl cunosc mai toți reporterii TV.

  Bîlteanu a fost în centrul nebuniei de pe piața spațiilor de birouri, alături de câțiva parteneri răsăriți, la fel ca și el de altfel, din pământ, fără un background care să justifice sumele imense investite în proiecte imobiliare sau creditele luate cu ușurință de la bănci, pentru aceleași proiecte imobiliare.

  Cu unul dintre acești parteneri va împărtăși probabil povești de viață în următoarele 30 de zile, dacă instanța va încuviința arestarea lor. Este vorba de libanezul Najib El. Lakis, membru în CA al SIF Banat Crișana, despre care nu se știe mare lucru dinainte de implicarea în câteva proiecte imobiliare mari, decât că ”e discret” și are obiceiul să folosească firme offshore ca paravan pentru afacerile pe care le derulează.

  În imobiliare, cei doi au fost asociați cu un alt personaj interesant, grecul Ioannis Papalekas. Acesta tocmai a cumpărat sediul Volksbank și, din câte se spune, este unul dintre cei mai mari proprietari de spații de birouri din România. Un alt personaj discret, despre care nu știe nimeni mare lucru, nici măcar cum arată la față. Se pare că ar avea doar 37 de ani, la fel ca și Bîlteanu, iar de la 25 de ani investește în imobiliare în România, fără să se știe însă ai cui bani.

  SIF Banat Crișana, împreună cu SIF Muntenia, pe care prima o controlează indirect, prin intermediul firmei de administrare SAI Muntenia Invest, au fost implicate chiar în primăvara acestui an în operațiunea de consolidare a puterii președintelui Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, SIF Muntenia cumpărând 4% din capitalul băncii de la Bank of Cyprus.

  Alături de SIF Muntenia, un alt susținător al lui Ciorcilă, SIF Moldova, a cumpărat atunci 3,5% din acțiunile BT. Președintele băncii clujene este de altfel membru în Consiliul de Administrație al SIF Moldova, alături de directorul BT Asset Management și, nu în ultimul rând, de Andrei Hrebenciuc, arestat împreună cu tatăl său într-un dosar cu retrocedări ilegale de păduri.

  Caracatița nu se oprește însă la Hrebenciuc, ci continuă, parcă pentru a închide un cerc. Alți doi reținuți în dosarul SIF-urilor, avocații Nicolae Mergeani și Victor Prodan, sunt fix cei care le-au povestit procurorilor DNA cum funcționa suveica pusă la cale de Andrei Hrebenciuc, împreună cu mai mulți complici, printre care se numărau și cei doi.

  Prodan este membru în Consiliul Reprezentanților Acționarilor la SIF Muntenia, iar Mergeani a fost membru în același Consiliu până de curând. De asemenea, ei sunt parteneri într-o casă de avocatură și, din câte se pare, au pus în aplicare pentru Dragoș Bîlteanu aceeași suveică de firme offshore pe care o implementaseră, sau o implementau în paralel, pentru tatăl și fiul Hrebenciuc. Ar fi fost culmea ca tocmai ”tehnicienii” schemei de furt să scape de mâna lungă a justiției a doua oară în doar două luni.

  Nici cel de-al cincilea reținut nu este chiar ușă de biserică. Brokerul Stere Gardan, de la SSIF Swiss Capital, a fost amendat de ASF cu o sumă record, alături de mai mulți membri ai conducerii firmei de brokeraj, pentru nereguli comise de actualul acționar majoritar al dezvoltatorului imobiliar Impact, Gheorghe Iaciu, la preluarea companiei.

  Iaciu a fost până în această vară cel mai important acționar al SIF Muntenia. De asemenea, este unul dintre cei mai mari samsari de drepturi litigioase în dosare de retrocedări, iar numele său a apărut în presa străină legat de cel al Elenei Udrea, care ar fi ignorat mai multe nereguli comise de Impact-ul condus de Iaciu pe vremea când era ministru.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to Caracatița de la SIF-uri are tentacule ce duc spre Hrebenciuc și Banca Transilvania

  1. anca spune:

   Aduna-i Doamne pe toti,evident si pe avocatii care cer o „viata dulce”pentru clientii lor.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top