• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • prima casaDacă în cazul dării în plată statul ar decide să impozitele valoarea datoriilor restante ale persoanei fizice care predă imobilul băncii, ar putea încasa 127,83 milioane de lei, circa 28,4 milioane de euro, potrivit calculelor ECONOMICA.NET pe baza datelor existente în raportul de stabilitate financiară al BNR. Este puțin probabil însă, ca într-un an electoral, Finanțele să aleagă această variantă, cu atât mai mult cu cât practica fiscală arată că acest gen de tranzacții pot fi impozitate prin cu totul alte metode.

  Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, este de părere că impozitul ar trebui să se aplice pe valoarea datoriei către bancă ce rămâne neplătită.

  „La o primă vedere, pare că articolul în ceea ce privește impozitarea veniturilor din transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal – acel 3, 2, 1 la sută – baza de calcul a impozitului ar trebui să fie suma pentru care se face darea în plată, adică totalul creditului plus dobânzi plus suma la zi minus datoria ștearsă, pentru că acela e practic venitul pe care l-ar obține: datoria ștearsă în urma dării în plată”, a spus Gabriel Biriș, la Digi 24.

  Dar trebuie să analizăm, e la o primă vedere asta”, a adăugat secretarul de stat.

  În cazul în care s-ar face precizări din partea Ministerului Finanțelor și s-ar decide formula amintită de Gabriel Biriș, statul ar putea încasa 127,83 milioane de lei de pe urma dării în plată, dacă toți cei care sunt teoretic în situaţia de a opta pentru darea în plată ar şi face acest pas, conform calculelor BNR.

  Din 470.000 de clienți cu credite imobiliare (la 31 ianuarie 2016), sunt 97.500 de clienți pentru care valoarea creditului rămas de plătit este mai mare decât valoarea actualizată a garanției imobiliare, ceea ce îi poate determina să aplice legea dării în plată, se arată în raportul de stabilitate al Băncii Naționale a României. Diferența dintre valoarea imobilelor și cea a creditelor acordate este de 8,4 miliarde de lei.

  Integral pe ECONOMICA.net

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top