• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • statisticaUltimele date ale Statisticii indică o evoluție pozitivă a Produsului Intern Brut (PIB), după ce, anterior, cifrele Institutului Național de Statistică (INS) indicau o scădere a economiei de 0,1% în primul trimestru din 2014 și de 0,9% în trimestrul doi – adică recesiune tehnică. Cât de reală este creșterea economică invocată? Iată ce spun specialiștii intervievați de Digi24.ro:

  Datele INS de astăzi sunt mult mai mari decât se aştepta toată lumea. Se ştia că va fi o creştere, dar totuşi, nivelul acestei creşteri este foarte mare, şi, întrucât este vorba şi de anumite schimbări în metodologia statistică, mie personal nu mi-e foarte clar ce provine din schimbări de calcul, oricum, este bine că este creştere. După aceste recalculări, nu am mai avut recesiune tehnică, dar când s-au făcut publice datele iniţiale, eram evident în recesiune tehnică, nu este nicio îndoială în acest sens. Numai că datele se schimbă timp de doi ani. După doi ani vom avea datele finale. Revizuirile acestea, de obicei, nu aduc schimbări foarte mari, acum au fost schimbări mai mari decât în general, să vedem ce se întâmplă în continuare. Şi potrivit vechii metode de calcul am fi fost tot pe plus, dar nu la nivelul de acum. Nu îmi este clar cât de mare a fost influenţa metodei de calcul. Ar fi interesant de aflat asta şi poate că Statistica o să ne ofere lămuriri”, a declarat analistul Aurelian Dochia, membru în Consiliul de Administraţie al BRD – Groupe Societe Generale (BRD).

  Citește mai mult pe digi24.ro

   

   

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top